Acasă » Interes general » România și Republica Moldova trebuie să își alinieze mai bine proiectele comune pentru a evita riscul unor investiții ineficiente

România și Republica Moldova trebuie să își alinieze mai bine proiectele comune pentru a evita riscul unor investiții ineficiente

18 iunie 2024
Interes general
energynomics

România și Republica Moldova trebuie să își alinieze mai bine proiectele comune pentru a evita riscul unor investiții ineficiente și pentru a asigura o tranziție energetică mai coerentă. Cele două țări ar trebui să coopereze strâns și să nu urmărească direcții diferite, pentru a optimiza resursele și eforturile depuse în sectorul energetic, a declarat Corina Popescu, expert în domeniul energetic.

„Este nevoie de o mai bună aliniere între ceea ce se întâmplă pe stânga și pe dreapta Prutului. România și Moldova ar trebui să se alinieze și să nu alerge în direcții diferite, pentru că există riscul ca unele investiții să fie ineficiente. Principala provocare pentru Republica Moldova în următorul an și jumătate va fi să reușească consolidarea capacității la nivelul companiilor operaționale și să aibă energeticieni bine pregătiți”, a spus ea, cu ocazia conferinței Abordare regională: Chișinău 2024, organizate de Energynomics.

 

Popescu a adăugat că această aliniere este necesară pentru o realizare rapidă și eficientă a proiectelor energetice comune. Ea a menționat necesitatea construirii a cel puțin două linii de interconexiune electrică, respectiv Suceava–Bălți și Strășeni–Gutinaș.

„Trebuie arse niște etape și eliminate disfuncționalitățile. Eforturile Moldovei au fost considerabile și au început acum mult timp. Pentru a beneficia de securitate energetică, Moldova trebuie să își asume tot ce va veni de acum încolo”, a adăugat ea.

Popescu a precizat că Republica Moldova poate evita creșterea costurilor energiei la nivelul consumatorilor prin utilizarea fondurilor nerambursabile.

„Nimeni nu vrea costuri mai mari pentru consumatorii finali și, pentru asta, pot fi folosite fondurile nerambursabile. În contextul tranziției energetice, trebuie să avem în vedere să nu distrugem industria europeană și să nu punem o presiune prea mare asupra consumatorului final. Totul trebuie să fie eficient pentru ca impactul în factură să fie minim”, a explicat ea.

Conferința Abordare Regională Chișinău a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: Boglight Gaz Moldova, Elektra Renewable Support, Parapet GmbH, Siemens Energy, Simtel Team, SolaX Power, Transgaz, Waldevar Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *