Acasă » Profiluri » Companii » OMV Petrom a raportat un profit net cu 178% mai mare în S1

OMV Petrom a raportat un profit net cu 178% mai mare în S1

1 august 2024
Companii
energynomics

OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an (S1) cu un profit net de aproape 2,63 miliarde de lei, în creştere cu 178%, comparativ cu rezultatul net de 944 de milioane de lei consemnat în perioada similară a anului trecut, conform datelor financiare remise, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti.

În trimestrul II din acest an, OMV Petrom a raportat un profit net de 1,22 miliarde de lei, în scădere față de primul trimestru din 2004 (1,399 miliarde de lei), dar în creştere față de aceeaşi perioadă a anului 2023, când a raportat o pierdere de 537 milioane de lei.

Veniturile din vânzări au scăzut cu 3% în primul semestru al anului, de la 17,864 miliarde de lei în perioada ianuarie-iunie 2023 la 17,248 miliarde de lei în perioada similară din 2024. În trimestrul doi 2024 grupul a raportat venituri fin vânzări de 8,704 miliarde de lei, în creştere față de trimestrul precedent (8,544 miliarde de lei), dar şi față de aceeaşi perioadă din 2023 (8,391 miliarde de lei).

„În primele 6 luni am avut o performanță bună, susținută de modelul nostru de business integrat, revenirea cererii de piață pentru produsele noastre şi rate de utilizare mai mari ale activelor noastre din downstream. Cu toate acestea, prețurile mai mici la gaze şi la energie electrică şi volumele mai mici de hidrocarburi disponibile la vânzare au dus la un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale cu 15% mai mic, de aproximativ 3 miliarde lei. În această perioadă, am contribuit cu circa 8 miliarde de lei la bugetul de stat al României, inclusiv dividende şi am investit aproximativ 2,4 miliarde de lei. Rolul nostru principal este să asigurăm energie şi am făcut acest lucru cu succes: noile sonde şi reparațiile capitale au contribuit semnificativ la producția de hidrocarburi, am înmagazinat cantități ridicate de gaze, îndeplinind obligația legală, rafinăria a continuat să funcționeze peste media UE , iar centrala electrică Brazi are o contribuție importantă la stabilitatea pieței de energie electrică din România. În paralel, am continuat dezvoltarea Neptun Deep, am avansat cu proiectele de energie regenerabilă şi de electro-mobilitate şi am luat decizia finală de investiție pentru o unitate de producție SAF/HVO. Cu acest progres şi cu investiții de până la 8 miliarde lei planificate pentru 2024, suntem bine poziționați pentru a fi lideri ai tranziției energetice în România şi Europa de Sud-Est”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 3,1 miliarde de lei în primul semestru din acest, cu 15% mai mic comparativ cu rezultatul consemnat în perioada similară a anului trecut, determinat mai ales de prețurile mai mici la gaze şi energie electrică şi de vânzările mai mici de hidrocarburi, parțial compensate de rata mai mare de utilizare a rafinăriei şi de buna performanță a canalelor de vânzări.

Potrivit sursei citate, pe zona de Explorare şi Producție, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 1,6 miliarde de lei față de 2,1 miliarde de lei în semestrul I al anului trecut, determinat mai ales de prețuri mai mici la gaze şi volume mai scăzute de vânzări de hidrocarburi. Rezultatele bune de la sondele noi şi de la lucrările de reparații capitale au atenuat parțial declinul natural, rezultând o scădere a producției cu 3% față de anul trecut. Costul de producție a crescut cu 6%, la aproximativ 15,8 dolari/bep, din cauza costurilor mai mari cu personalul şi a producției mai mici disponibile pentru vânzare.

În sectorul Rafinare şi Marketing, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de aproximativ 1,2 miliarde de lei, de la o bază scăzută de 758 milioane de lei în prima jumătate a anului trecut, ca urmare a reviziei planificate a rafinăriei în T2/23 şi a îmbunătățirii performanței canalelor de vânzare, parțial compensată de marje de rafinare mai mici.

Vânzările totale de produse rafinate au crescut cu 14% în primul semestru al anului, în timp ce vânzările cu amănuntul în România s-au majorat cu 6% față de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În sectorul de Gaze şi Energie, a fost raportat un rezultat din exploatare excluzând elementele speciale de circa 400 milioane de lei, față de 1,2 miliarde de lei S1 2023, reflectând o performanță operațională bună atât în segmentul de gaze, cât şi de energie electrică, deşi influențate de schimbările în legislație şi dinamica pieței.

„Volumele de vânzări gaze naturale au fost cu 10% mai mici, din cauza volumelor mai mici către piața angro, inclusiv clienții reglementați, şi către utilizatorii finali, în timp ce consumul centralei electrice Brazi a fost mai mare. Producția netă de electricitate a fost de aproximativ 2,1 TWh față de circa 1 TWh în S1/23, cea mai mare producție pentru o primă jumătate de an, centrala de la Brazi fiind într-o revizie planificată mai scurtă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023”, se arată în comunicatul grupului, conform Agerpres.

În primele şase luni ale acestui an, investițiile totale ale grupului au fost de 2,4 miliarde de lei, mai mari cu 1% față de perioada ianuarie-iunie 2023, direcționate mai ales către Explorare şi Producție.

Datoriile nete la 30 iunie 2024 (incluzând leasing) au scăzut cu 9%, la 12,088 miliarde de lei, comparativ cu perioada similară din 2023.

Grupul OMV Petrom avea 8.098 angajați la sfârşitul lunii iunie 2024, în creştere cu 5% față de iunie 2023.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *