Acasă » Petrol și Gaze » Transgaz a obținut un împrumut sindicalizat de aproximativ 1,9 mld. lei

Transgaz a obținut un împrumut sindicalizat de aproximativ 1,9 mld. lei

2 august 2024
Petrol și Gaze
energynomics

Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a semnat un contract de împrumut sindicalizat în valoare totală de 1,93 miliarde lei pentru asigurarea finanțării proiectelor de investiții cuprinse în Planul său de Dezvoltare.

Potrivit unui comunicat transmis de Transgaz Bursei de la Bucureşti, UniCredit Bank a coordonat creditul sindicalizat în calitate de Aranjor Principal Mandatat Coordonator, Bookrunner, Creditor, Agent de Documentație şi Plăți şi Agent de Facilitate. Băncile participante în tranzacție, în calitate de Aranjori Principali, sunt: Banca Transilvania, Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank şi CEC Bank.

„Am fost preocupați mereu de asigurarea unui mix de finanțare competitiv pentru finanțarea programului de investiții astfel încât să reuşim obținerea celor mai bune rezultate, a celor mai bune performanțe. Scopul împrumutului sindicalizat îl constituie asigurarea finanțării/refinanțării cheltuielilor aferente proiectelor de investiții strategice cuprinse în Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale aprobat de ANRE, investiții strategice susținute de Guvernul României şi menite să contribuie în mod real la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă şi competitivă a infrastructurii de transport al gazelor, la asigurarea şi consolidarea securității şi solidarității energetice naționale, regionale şi europene”, a declarat Ion Sterian, director general al Transgaz.

Sursa de finanțare contractată împreună cu alte surse de finanțare disponibile Transgaz va fi utilizată atât pentru proiecte de investiții strategice cuprinse în Planul de Dezvoltare al SNT cât şi proiecte care permit racordarea la sistemul de transport gaze naturale a localităților de pe teritoriul României, a precizat acesta.

Sterian a arătat, în context, că este de importanță strategică ca gazele naturale extrase din Marea Neagră să fie transportate prin SNT pe piața românească şi europeană, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România şi UE şi a garanta aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor interni şi din regiune, conform Agerpres.

„Dintre aceste proiecte menționez: Gazoductul Tuzla -Podişor, BRUA faza II, Conductele de transport gaze naturale Gherceşti – Jitaru; Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa; Conducta de transport gaze naturale DN 600 Mihai Bravu-Siliştea şi transformarea în conducta godevilabilă; Alimentarea cu gaze naturale a centralei de cogenerare Mintia; Creşterea capacității de transport a SNT şi a siguranței aprovizionării cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Işalnița şi a Sucursalei Electrocentrale Turceni. Transgaz are de asemenea programate investiții pentru dezvoltarea SNT pe noi direcții de consum în scopul asigurării transportului gazelor destinate unor sisteme de distribuții gaze naturale nou înființate şi alimentării a noi consumatori racordați, pentru modernizarea şi retehnologizarea SNT, investiții pe care le susține din fonduri proprii”, a adăugat directorul general al companiei.

La rândul său, Raluca Popescu, vicepreşedinte executiv Corporate UniCredit Bank, a adăugat că Transgaz este una dintre cele mai importante companii din sectorul energetic național şi ocupă a patra poziție în topul operatorilor de transport şi sistem gaze naturale din Uniunea Europeană, după lungimea infrastructurii de transport gestionate.

„Transgaz S.A. este astăzi una dintre cele mai importante companii din sectorul energetic național, este unicul operator al Sistemului Național de Transport gaze naturale din România şi ocupă a patra poziție în topul operatorilor de transport şi sistem gaze naturale din Uniunea Europeană, după lungimea infrastructurii de transport gestionate. Este o companie listată la bursă şi are implementat sistemul de guvernanță corporativă, fapt ce sporeşte încrederea noastră în capabilitatea managementului companiei de a implementa în mod eficace strategia națională în domeniul transportului intern şi internațional de gaze naturale”, a susținut Raluca Popescu.

Bogdan Cernescu, director executiv Corporate Banking, BCR, a precizat că această finanțare sindicalizată demonstrează capacitatea Transgaz de a realiza proiecte importante, cu multiple beneficii.

„Susținem proiectele majore de infrastructură, care consolidează securitatea energetică şi rolul strategic al României în regiune. Iar această finanțare sindicalizată demonstrează capacitatea Transgaz de a realiza proiecte importante, cu multiple beneficii. De la creşterea accesului utilizatorilor finali la rețeaua de gaze, la îmbunătățirea siguranței în aprovizionare şi dezvoltarea interconectării rețelelor de gaze. Toate acestea sunt componente esențiale pentru stabilitatea şi fiabilitatea energetică, atât pe plan local, cât şi european”, a afirmat Bogdan Cernescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *