Acasă » Termo » Ministerul Energiei are în analiză 16 proiecte de cogenerare în valoare cumulată de 780 de milioane de euro

Ministerul Energiei are în analiză 16 proiecte de cogenerare în valoare cumulată de 780 de milioane de euro

2 august 2024
Cogenerare
energynomics

Cele mai recente informații de la Ministerul Energiei arată că au fost depuse în total 17 proiecte pentru a primi sprijini în realizarea de investiții în cogenerarea de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate. Rămân în analiză 16, pentru care ajutorul ar urmă să se ridice la circa 780 de milioane de euro. Ghidul lansat la 30 mai avea prevăzut un buget de aproape 362 de milioane de euro.

Autoro SRL a retras proiectul de realizare a unei centrale de cogenerare cu funcționare în baza curbei de sarcină termică a SACET Râmnicu Vâlcea, pentru care cerea un ajutor nerambursabil de 111 milioane de lei. Noua cerere, depusă în luna iulie, are o valoare ceva mai mare, de 120 de milioane de lei. Din primul val de depuneri, de până la finalul lunii mai, au rămas pe lista Ministerului Energiei patru cereri.

Beneficiar Unitatea Sprijin solicitat (milioane de lei)
Municipiul Iași CET Iași 118
Titan Power SA CET Titan – București 206
Electrocentrale București CTE Grozăvești 259
Electrocentrale București CTE Progresu 344

 

În luna iulie au mai fost depuse 12 cereri de finanțare.

 

Beneficiar Unitatea Sprijin solicitat (milioane de lei)
Municipiul Constanţa 228
Autoro SRL SACET Râmnicu Valcea 141
Electrocentrale București 1,589
Municipiul Ploiesti CTE București Sud 120
Bepco SRL CET Nord1 101
Municipiul Ploiesti CET Brazi 195
Municipiul Focsani 51
Municipiul Cluj- Napoca CTZ Someș Nord 75
Municipiul Timisoara 220
Municipiul Pitesti CTZ 608 101
Municipiul Pitesti CTZ 903 99
Municipiul Buzău 31

 

Numărul depunerilor a crescut accelerat în pe finalul lunii iulie, când au fost depuse în trei zile 7 cereri, însumând cereri de finanțare de 772 de milioane de lei, adică aproape 20% din totalul aflat acum în analiză.

Ajutorul de stat pentru cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare finanțează dezvoltarea de capacități de producție pe gaz, flexibile, pentru producerea de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență (CHP) în sectorul încălzirii centralizate.

Domeniul de investiții 5.1 – Sprijinirea investițiilor în cogenerarea de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate are ca obiectiv atingerea țintelor naționale privind modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență, pentru asigurarea atingerii țintelor aferente 2030 stabilite în Green Deal.

Pe domeniul de investiții 5.3 – Sprijin pentru modernizarea și dezvoltarea rețelei inteligente de termoficare, au fost depuse 17 cereri de finanțare, dintre care una a fost respinsă la Apelul de tip B, neprioritar, și acceptat Apelul de tip A, prioritar. În total, au fost depuse cereri de finanțare de circa 3 miliarde de lei (607 milioane de euro), cu 44% din sumele solicitate provenind din cele nouă proiecte prioritare.

 

Beneficiar Sprijin solicitat (milioane de lei)
Municipiul Ploiesti 200
Municipiul Cluj-Napoca 65
Municipiul Cluj-Napoca 27
Municipiul Cluj-Napoca 27
Municipiul Oradea 246
Municipiul București 249
Electrocentrale Craiova 249
Comuna Sânmartin 36
Termoficare Constanta 248

 

Pe apelurile neprioritare, sunt deja în derulare patru contracte, însumând aproape un miliard de euro (Suceava, Craiova, Constanța și Cluj-Napoca), iar alte trei cereri sunt în evaluare (Timișoara, Arad și București).

Beneficiar Sprijin solicitat (milioane de lei) Status
Municipiul Suceava 246 În derulare
Termo Urban Craiova 196 În derulare
Municipiul Constanța 248 În derulare
Municipiul Cluj-Napoca 249 În derulare
Municipiul Timișoara 249 Cerere în evaluare
Municipiul Arad 233 Cerere în evaluare
Municipiul București 249 Cerere în evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *