Acasă » Interes general » Industrie » Canicula și penele de curent îi fac pe români să cumpere mai multe sisteme de stocare

Canicula și penele de curent îi fac pe români să cumpere mai multe sisteme de stocare

6 august 2024
Industrie
energynomics

Darcom Energy, companie românească activă de 15 ani în sectorul energiei regenerabile, care anul trecut a avut afaceri de peste 100 milioane de lei, înregistrează o creștere semnificativă a comenzilor pentru sisteme de stocare a energiei, determinate în mare parte de desele întreruperi de curent și fluctuații de tensiune cauzate de caniculă.

Aceste sisteme protejează aparatele electrocasnice de căderile bruște de tensiune, pot fi montate în câteva ore și permit funcționarea unei fabrici deconectată de la rețeaua de distribuție a energiei electrice pentru aproximativ 24 de ore.

„Valul de căldură din luna iulie a acestui an va rămâne în istorie nu doar pentru zilele cu temperaturi de peste 40 °C, dar și pentru nopțile care au adus numeroase recorduri absolute. În decurs de numai patru zile, a fost egalată sau depășită temperatura maximă absolută lunară la 23 de stații meteo și au fost doborâte și recorduri meteo de acum 88 de ani. În astfel de perioade de caniculă, întreruperile de la rețeaua electrică devin tot mai frecvente și mai îndelungate. Aceste întreruperi cauzează disconfort atât în locuințe, cât și în fabrici sau birouri. Din fericire, există soluții eficiente pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică, de la câteva ore până la câteva zile, indiferent dacă aveți sau nu panouri fotovoltaice instalate,” a declarat Cornel Eftenoiu, fondator și CEO al Darcom Energy.

Pentru consumatorii fără panouri fotovoltaice, sistemele de stocare a energiei sunt o soluție practică. Aceste soluții, care se conectează la rețeaua electrică și funcționează ca un UPS, stochează energie atunci când rețeaua electrică este funcțională și o eliberează la nevoie, asigurând astfel continuitatea alimentării cu energie. În ultimul an, montajul acestor sisteme a crescut semnificativ, de la aproximativ 100 de sisteme montate anul trecut la câteva sute de solicitări în ultimele două luni. Costul instalării unui astfel de sistem, capabil să susțină aprovizionarea cu energie a unei case sau a unui birou pentru cel puțin o oră, este de aproximativ 2.000 de euro. Un alt avantaj al acestor sisteme este că protejează echipamentele electrice împotriva fluctuațiilor de tensiune, care pot deteriora aparatele și duce la pierderea garanției acestora.

Pentru consumatorii care dețin deja un sistem fotovoltaic, Darcom Energy furnizează sisteme scalabile care pot fi adăugate la sistemul existent. Aceste sisteme permit stocarea energiei produse de panourile solare pentru utilizare ulterioară și oferă un management inteligent al energiei. Prețurile pentru aceste sisteme încep de la 7.000 de euro și pot fi scalabile până la dimensiunea unui container, capabile să alimenteze o fabrică întreagă pentru o zi, cu o capacitate de stocare de la 3 kWh până la câteva sute de kWh.

„Aceste soluții vin complet configurate, iar montajul este de tip plug and play și nu durează mai mult de câteva ore. Faptul că sunt compacte și vin într-un dulap metalic nu necesită spațiu dedicat de stocare, iar timpul de instalare este minim. Aceste sisteme ajută la managementul inteligent al energiei și protecția împotriva fluctuațiilor, pe lângă alimentarea continuă cu energie. Un aspect foarte important este că trecerea de la rețea la stocare se face sub o secundă, ceea ce înseamnă că alimentarea și funcționarea echipamentelor electrice nu se întrerupe,” a adăugat Cornel Eftenoiu.

Darcom Energy furnizează și sisteme fotovoltaice hibride, care funcționează continuu chiar și atunci când rețeaua electrică nu este disponibilă. Aceste sisteme cu funcționare continuă pot prelua energie de la panourile fotovoltaice chiar și în timpul întreruperilor de curent, asigurând astfel o sursă constantă de energie și reducând dependența de rețeaua electrică. Deși costurile pentru un sistem fotovoltaic hibrid sunt mai mari, acestea se amortizează prin economiile realizate și continuitatea alimentării cu energie.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *