Acasă » Electricitate » Borbely: Hidroelectrica va investi cel puțin 1,4 mld. euro în următorii patru ani

Borbely: Hidroelectrica va investi cel puțin 1,4 mld. euro în următorii patru ani

7 august 2024
Electricitate
energynomics

Ministrul Energiei – Sebastian Burduja, a efectuat o vizită de lucru la Hidrocentrala Porțile de Fier I, fiind însoțit de Karoly Borbely – CEO Hidroelectrica și de managerul de sucursală, Dragoș Novac.

”Compania noastră a alocat pe următorii patru ani un buget de 1.4 miliarde de euro pentru investiții în modernizare, retehnologizare și achiziții. Am dublat bugetele de mentenanță pentru fiecare centrală hidroelectrică, dar știți foarte bine că sunt proceduri și termene legale de achiziție, sunt multe provocări, însă căutăm să gasim soluții împreună cu întreaga echipă de la Hidroelectrica”, a declarat Karoly Borbely.

”Anul acesta am mărit foarte mult ritmul investițiilor în toată compania. Am aprobat documentația tehnică și în curând va ieși pe SEAP pentru transformatoarele necesare la Porțile de Fier. Valoarea de achiziție a transformatoarelor de mare putere la Porțile de Fier este de 119 milioane lei, documentația pentru această achiziție fiind deja finalizată, urmând licitația si implementarea până în anul 2028. Suntem în curs de finalizare cu lucrările la butucul hidroagregatului aflat la Reșița și avem ca termen 14 februarie 2025 pentru a da în funcțiune HA1.”

Hidrocentrala Porțile de Fier I, inaugurată în 1972, este una dintre cele mai mari construcții hidrotehnice de pe fluviul Dunărea, cu o putere instalată de 1.166,4 MW și o capacitate de producție anuală de aproximativ 5,4 TWh. Aceasta include un baraj cu o lungime de 1.278 metri și 12 turbine Kaplan (6 dintre acestea fiind operate de Hidroelectrica), fiind un element esențial în sistemul energetic al României și contribuind semnificativ la producția de energie electrică și la gestionarea apelor fluviale. În anul mediu hidrologic, centrala hidroenergetică Porțile de Fier I asigură cca. 10% din necesarul de consum național.

”Am abordat subiectul Djerdap 3, o posibilă centrală cu acumulare prin pompaj, aflată pe teritoriul Serbiei, acum la un nivel de studiu de pre-fezabilitate. Partea sârbă a lucrat cu compania americană Bechtel, care a prezentat date preliminare referitoare la investiție și un posibil impact asupra producției de energie de la Porțile de Fier I și II. Suntem foarte atenți la aceste planuri investiționale pentru că sub nicio formă nu vrem să aibă de suferit potențialul de exploatare a hidrocentralelor existențe pe Dunăre. Fiind o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj, înțelegem importanța ei, rolul ei în asigurarea unor servicii de sistem, de echilibrare, dar – încă o dată — nu vom face niciun compromis de la producția de energie electrică de la Porțile de Fier I și II”, a spus Sebastian Burduja.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *