Acasă » Interes general » Ministerul Energiei: Contracte de finanțare de 138 mil. lei pentru eficiență energetică în sectorul industrial

Ministerul Energiei: Contracte de finanțare de 138 mil. lei pentru eficiență energetică în sectorul industrial

8 august 2024
Industrie
energynomics

Ministerul Energiei a semnat miercuri 27 de contracte de finanțare în valoare totală de 138,25 milioane lei, în cadrul Investiției 5 din PNRR, Componența 6 Energie, Asigurarea eficienței energetice în sectorul industrial, potrivit unui comunicat.

Conform sursei citate, Ministerul Energiei sprijină sectorul industrial prin contracte de finanțare pentru modernizarea echipamentelor, construcțiilor aferente procesului industrial, cât şi pentru implementarea unui sistem dedicat de management al consumului de energie.

„Prin această măsură, ne asigurăm că sectorul industrial din România face paşi importanți spre un viitor mai eficient şi mai competitiv. Investițiile în modernizarea echipamentelor şi implementarea sistemelor de management al energiei vor aduce beneficii semnificative: reducerea consumului de energie de până la 70% pe componentele specifice, reducerea emisiilor de carbon şi – foarte important – creşterea competitivității economiei româneşti. Venituri mai mari pentru capitalul românesc înseamnă locuri de muncă mai bine plătite”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit acestuia, în ultimii ani, sectorul industrial a resimțit puternic crizele suprapuse ale energiei, războiului din Ucraina şi materiilor prime.

„Cu toate acestea, în 2023, ponderea industriei în economie a rămas la un nivel important, de 19,6%. De aceea, relansarea industriei trebuie sprijinită prin toate eforturile guvernamentale. Ministerul Energiei depune constant eforturi pentru a crea scheme de ajutor din fondurile europene pe care le avem la dispoziție prin PNRR şi Fondul pentru Modernizare. Contractele semnate astăzi vor ajuta operatorii economici din sectorul industrial să-şi gestioneze mai uşor costurile cu energia şi să-şi crească producția”, a mai spus ministrul Energiei.

Potrivit sursei citate, Investiția 5 – Componenta 6 – Energie are ca principal obiectiv finanțarea proiectelor de modernizare şi îmbunătățire a eficienței energetice la nivelul operatorilor economici din industrie. Finanțarea este asigurată din fondurile europene aferente PNRR.

„Scopul acestei măsuri este de a eficientiza procesele tehnologice şi de a realiza economii de energie şi de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu cel puțin 30% comparativ cu emisiile măsurate înainte de acordarea finanțării”, precizează ministerul.

Bugetul total alocat este de 64 milioane euro. Investițiile eligibile includ instalarea şi modernizarea echipamentelor specifice, construcții aferente procesului industrial şi implementarea unui sistem dedicat de management al consumului de energie.

„Ministerul Energiei îşi menține angajamentul față de operatorii economici prin eforturi continue de negociere, accesare şi lansare de apeluri de finanțare prin PNRR şi Fondul pentru Modernizare”, se mai spune în comunicat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *