Acasă » Interes general » Transelectrica lansează o aplicație-pilot de prognoză a energiei electrice produse de prosumatori

Transelectrica lansează o aplicație-pilot de prognoză a energiei electrice produse de prosumatori

12 august 2024
Digitalizare
energynomics

Transelectrica a dezvoltat în colaborare cu Teletrans, filiala sa de informatică și telecomunicații, o aplicație pilot de prognoză a energiei electrice produse de prosumatori, ca o inițiativă a Operatorului Național de Transport și Sistem (OTS) menită să vină în sprijinul tuturor participanților la piață, se arată într-un comunicat al companiei.

Aplicația calculează producțiile estimate la prosumatori atât cu o zi, cât și cu două zile înainte de ziua de referință, la nivel național, dar și la nivelul fiecărui județ în parte. Datele furnizate de această aplicație au rolul de a veni în ajutorul operatorilor din piață, astfel încât să fie asigurată funcționarea optimă a Sistemului Electroenergetic Național.

Noua aplicație-pilot este disponibilă public pe website-ul Transelectrica.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei la sfârșitul lunii mai 2024, puterea instalată la prosumatorii din Sistemul Electroenergetic Național a fost de 1780 MW, iar în viitorul apropiat se așteaptă o evoluție semnificativă a creșterii capacității instalate a acestora.

Conform ANRE, în luna martie 2024 numărul prosumatorilor a crescut la 121.304, în timp ce față în luna martie 2023 erau racordați la rețele electrice de distribuție a energiei electrice un număr de 55.244 prosumatori.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *