Acasă » Interes general » Ministerul Energiei creează o nouă direcție de securitate cibernetică dedicată sectorului energetic

Ministerul Energiei creează o nouă direcție de securitate cibernetică dedicată sectorului energetic

14 august 2024
Digitalizare
energynomics

Ministerul Energiei va avea în subordine o nouă direcție de securitate cibernetică, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Astfel, ”o echipă specializată în gestionarea şi răspunsul la incidentele de securitate cibernetică, dedicată exclusiv sectorului energetic” va fi înființată în curând, pentru a proteja companiile din sector şi consumatorii, a spus Burduja.

„În calitate de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării am inițiat şi susținut legea securității şi apărării cibernetice a României. Acum, ca ministru al Energiei, sunt hotărât să aduc aceste măsuri în practică cât mai rapid. Vom înființa în curând primul CSIRT (n.r. Computer Security Incident Response Team) Sectorial în Energie, o echipă specializată în gestionarea şi răspunsul la incidentele de securitate cibernetică, dedicată exclusiv sectorului energetic. Această echipă va proteja companiile din acest sector şi, în final, consumatorii. Securitatea cibernetică înseamnă, în mare parte, prevenție. Investițiile pe care le facem acum în soluții moderne şi eficiente ne vor asigura un viitor mai sigur şi funcționarea neîntreruptă a sistemului energetic național”, a scris ministrul, conform Agerpres.

El a subliniat că, în România anului 2024, atacurile cibernetice devin din ce în ce mai complexe şi neconvenționale, iar miza protejării infrastructurilor energetice nu mai este doar apărarea tehnologiei în sine, ci şi protejarea vieții românilor. În acest sens, a punctat el, parteneriatul dintre Romgaz şi NS-EDGE Inc. reprezintă un pas important în direcția consolidării securității cibernetice în domeniul energiei.

„Implementarea unui sistem avansat de monitorizare şi analiză a logurilor de securitate va îmbunătăți capacitatea de detectare şi reacție rapidă la incidente. Acest proiect este un model pentru prevenirea atacurilor de tip Log-injection, Log Tampering sau Log-Flooding, care reprezintă adevărate provocări pentru rețelele şi sistemele hard şi soft din energie”, a explicat ministrul.

Sebastian Burduja a adăugat că îi încurajează pe reprezentanții companiilor din energie să participe activ în cadrul taskforce-ului creat de minister pe securitate cibernetică, să fie proactivi, să vină cu propuneri de îmbunătățire a viitorului CSIRT Sectorial pe Energie şi să fie conştienți de misiunea lor, „aceea de a proteja România şi securitatea energetică a țării de un inamic nevăzut, dar extrem de periculos”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *