Acasă » Termo » Încălzire centralizată » Burduja: Situația termiei din București este gravă, fuziunea ELCEN-Termoenergetica trebuie urgentată

Burduja: Situația termiei din București este gravă, fuziunea ELCEN-Termoenergetica trebuie urgentată

energynomics

Sistemul de termoficare al Capitalei trebuie modernizat şi gestionat mult mai eficient, iar Ministerul Energiei a prezentat mai multe soluții pentru rezolvarea problemelor, precum fuziunea ELCEN-Termoenergetica, modernizarea CET-urilor şi a rețelei şi energia geotermală, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Suntem din nou în fața unei crize majore a sistemului de termoficare din Capitală, o situație care afectează direct confortul şi viața de zi cu zi a bucureştenilor. Capitala are nevoie de soluții urgente şi de o viziune clară pentru a depăşi aceste probleme grave, recurente. Am prezentat la nivelul Ministerului Energiei mai multe soluții. Prima şi cea mai importantă este fuziunea ELCEN-Termoenergetica, proces aprobat la nivelul Guvernului şi CGMB, iar Ministerul Dezvoltării a promovat deja schimbările legislative necesare. Lucrurile sunt în desfăşurare, iar până la final de 2025 fuziunea ar trebui să fie gata. A doua este modernizarea CET-urilor, pentru care ne străduim să obținem finanțarea necesară din Fondul pentru Modernizare – bani nerambursabili, un aer mai curat în Bucureşti şi facturi la întreținere mai mici. A treia este modernizarea rețelei, pentru care am pus la dispoziție aproape jumătate de miliard de euro, tot din Fondul pentru Modernizare. A patra este energia geotermală, pentru care deja am dat drumul la studiul de fezabilitate, în parteneriat cu SUA”, susține Burduja.

El a subliniat că rezultatele vor veni printr-o muncă în echipă, iar Ministerul Energiei este pe deplin deschis să colaboreze cu Primăria Capitalei şi cu toate instituțiile implicate.

„Este clar că sistemul de termoficare al Capitalei trebuie modernizat şi gestionat mult mai eficient, iar rezultatele vor veni numai printr-o muncă în echipă. Ministerul Energiei este pe deplin deschis să colaboreze strâns cu Primăria Capitalei şi cu toate instituțiile implicate pentru a contribui la rezolvarea problemelor din sistemul de termoficare bucureştean. Am toată convingerea că împreună putem să transformăm acest sistem într-un exemplu la nivel național şi european, aşa cum s-a întâmplat deja la Oradea, unde costul gigacaloriei este aproape de trei ori mai mic decât în Bucureşti”, a subliniat ministrul.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a discutat telefonic, miercuri, cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, cu privire la starea rețelei de termoficare din Bucureşti, urmând ca în perioada ce vine să aibă loc mai multe întâlniri, inclusiv cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în vederea îmbunătățirii situației, confrom Agerpres.

„Apropo de reparații, vedem cu toții că în Bucureşti e o situație gravă cu rețeaua de termoficare, jumătate din oraş nu are apă caldă. Astăzi, de dimineață, am vorbit cu domnul primar general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi am convenit ca, împreună cu ministrul Energiei, în perioada următoare, să avem întâlniri şi să găsim soluțiile cele mai bune pentru a debloca acest lucru. Cred cu tărie, când este vorba de viața oamenilor, că trebuie să colaborăm şi nu contează culoarea politică, iar plasarea răspunderii de la unul la altul nu cred că este o soluție”, a precizat Marcel Ciolacu, în şedința de Guvern.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *