Acasă » Legal » Regulations » ANRE intervine pe piața de echilibrare pentru a tempera evoluția prețurilor

ANRE intervine pe piața de echilibrare pentru a tempera evoluția prețurilor

29 august 2024
Legal
Bogdan Tudorache

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate, miercuri, Ordinul nr. 60 pentru modificarea unor ordine ale președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei privind piața de energie electrică.

Prețurile pieței de echilibrare s-au majorat și de peste cinci ori în această vară față de anul anterior, urcând, de exemplu, în iulie la niveluri-record de 3.000 de euro/MWh (media pentru 2023 a fost de circa 400 de lei, sau 80 de euro, pe când media din 2024 a urcat peste 2.000 de lei, sau 400 de euro, cu maxime de peste 15.000 de lei/MWh).

Actul normativ aprobat prevede ca măsură pentru temperarea prețurilor de dezechilibru utilizarea de către operatorul de transport și de sistem (OTS) a conceptului de cerere elastică.

„Aceste măsuri au fost luate de către ANRE pentru a preveni creşterile într-un mod nejustificat a prețurilor din piața de echilibrare în beneficiul tuturor clienților de energie electrică”, a declarat George Niculescu, preşedintele ANRE.

Conceptul de cerere elastică care este folosit pe platforma europeană de echilibrare, la care sunt interconetate toate țările din Europa, poate fi utilizat de acum înainte şi pe perioadele de funcționare neconectată la platforma unică de echilibrare cu aplicarea unor reguli locale. Acest concept permite OTS optimizarea și reducerea costurilor de echilibrare a sistemului energetic prin folosirea unor oferte alternative ca de exemplu produse specifice de echilibrare locale. În timpul utilizării  acestui concept OTS comunică prețurile maxime pe care este dispus să le plătească pentru energia de echilibrare selectată, acest fapt fiind în beneficiul tuturor participanților la piața de energie electrică prin reducerea costurilor de echilibrare. De asemenea, OTS are obligatia publicării a doua zi după ziua de livrare, în mod transparent şi nediscriminatoriu, prețurile ofertelor pe tipuri de rezerve, precum şi a prețurilor marginale a energiei de echilibrare selectate pentru fiecare interval de decontare.

Au fost modificate regulile aplicate centralelor aflate în funcțiune pentru perioada de probe prin modificarea prețului oferit acestora pentru energia electrică produsă care este corelat cu prețul pentru piața pentru ziua următoare (PZU) pentru intervalul de decontare respectiv. Perioada de probe va fi efectuată într-un program stabilit cu OTS pentru fiecare producator în funcție de puterea şi tensiunea de funcționare a acestuia.

De asemenea, s-a aprobat o prevedere prin care se impune operatorilor de rețea să transmită furnizorilor informații, în timp util, privind valorile măsurate aferente consumului acestora pentru a facilita luarea de măsuri proactive în vederea echilibrării portofoliilor acestora, cu aplicare de la 1 ianuarie 2025. Această prevedere s-a adoptat în vederea ameliorării prognozelor de consum, acest fapt putând duce la reducerea costurilor cu echilibrarea și implicit a costului energiei electrice pentru clientul final.

În concluzie, măsurile adoptate de către ANRE oferă cadrul de reglementare util pentru diminuarea costurilor cu echilibrarea sistemului electroenergetic și în final acestea pot avea un impact de reducere a prețurilor de dezechilibru plătite de părțile responsabile cu echilibrarea, respectiv de către participanții la piață și, la final, de consumatori.

 

 

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *