Acasă » Electricitate » Burduja: Există factori care explică creşterile de preț ale energiei

Burduja: Există factori care explică creşterile de preț ale energiei

30 august 2024
Electricitate
energynomics

Prețurile de pe piața pentru Ziua Următoare (PZU) au crescut în ultima perioadă din cauza unei serii de factori precum seceta, energia eoliană disponibilă în cantități reduse şi unei serii de indisponibilități tehnice, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„În ultima perioadă probabil că ați remarcat un preț mai mare pe Piața Zilei Următoare, pe bursa energiei. E adevărat. Aceste creşteri de preț nu se reflectă în factura românilor, nici în factura firmelor româneşti, pentru că există schema de compensare plafonare, o schemă valabilă până la 1 aprilie anul viitor. Sigur că există o sumă de factori care explică ce se întâmplă, poza de moment de pe piața energiei, de pe bursa energiei.(…) E adevărat, în luna iulie, de exemplu, şi în ultimele zile am văzut prețuri destul de mari: secetă, cel mai secetos an din ultimul deceniu, energia eoliană disponibilă în cantități reduse, deci n-a bătut vântul fiind foarte cald şi, de asemenea, o serie de indisponibilități tehnice”, a explicat Burduja, potrivit Agerpres.

Printre aceste indisponibilități, ministrul le-a menționat pe cele pe liniile de interconexiune cu Ungaria, în mod special, din cauza cărora România n-a putut beneficia de importurile de energie mai ieftină din vestul Europei.

„Când ne uităm la acea hartă, unde România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Grecia sunt cu prețuri ceva mai mari, vedem că este practic o piață decuplată, estul Europei de vestul Europei, din cauza acestor probleme de pe rețeaua maghiară”, a subliniat Sebastian Burduja.

El a adăugat că au existat şi o serie de probleme tehnice „care au necesitat atenție şi rezolvări”, precum cea de la reactorul 1 de la Cernavodă, care s-a deconectat automat de la SEN în data de 26 august 2024 din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a centralei.

„De exemplu, la reactorul unu de la Cernavodă. Am salutat şi le mulțumesc celor care realmente au lucrat zi şi noapte pentru a pune înapoi în funcțiune acest reactor 1. Astăzi el este la putere nominală şi puteți vedea acest lucru. A fost o problemă la unul dintre transformatoare şi echipa de la Nuclearelectrica, împreună cu echipa la Transelectrica, realmente au lucrat zi şi noapte pentru a aduce înapoi acest reactor în Sistemul Energetic Național”, a punctat Burduja.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *