România are toate şansele să devină un jucător important pe piaţa energetică din Europa de Sud-Est, dar pentru ca acest obiectiv să devină realitate este nevoie de o strategie energetică inteligentă, clară şi coerentă, de realizarea interconexiunilor cu ţările vecine şi de valorificarea tuturor resurselor de care dispune, apreciază Frank Hajdinjak, director general E.ON România. „Sustinerea din partea statului nu trebuie să se limiteze doar la anumite capacităţi de generare de mare putere, este necesar un pachet complex de măsuri de sprijin pentru a stimula investiţiile necesare sectorului energetic”, a declarat Frank Hajdinjak pentru energynomics.ro, organizatorul evenimentului Energy Strategy Summit care va avea loc la Bușteni, pe 4 iunie. „Totodată, viitorul sectorului energetic autohton nu ar trebui legat neapărat de un număr de mega-proiecte, ci şi de dezvoltarea de proiecte de generare la scară mai mică, apropiate de locul de consum”, a mai declarat Frank Hajdinjak.
Viitorul sectorului energetic autohton ar trebui legat de dezvoltarea de proiecte de generare la scară mai mică, apropiate de locul de consum
Obiectivul principal al Summitului pentru Strategia Energetică este să identifice liniile directoare ale viitoarei strategii energetice naționale, așa cum rezultă în urma unei consultări extinse la cel mai nivel înalt a tuturor părților interesate, companii și autorități publice cu responsabilități în sectorul energetic românesc. O conversație eficientă cu liderii și experții din domenii va oferi actorilor politici și investitorilor informații valoroase și o viziune clară pentru luarea deciziilor. Toate contribuțiile vorbitorilor vor fi livrate în mod oficial Guvernului pentru a fi luate în considerare la elaborarea strategiei naționale de energie.
Printre speakerii confirmați sunt Mihnea Constantinescu, Ambasador cu însărcinări speciale pentru securitate energetică; Mihai Albulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri; Mihail Fâcă, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor; Artur Stratan, Amromco Energy; John Knapp, RBSTA / ExxonMobil Exploration and Production România Ltd; Mihail Mitroi, Prospecțiuni; Varinia Radu, CMS-Cameron McKenna; Cristina Cremenescu, Veolia Energie România; Corneliu Bodea, CRE / Adrem Invest şi Adrem Automation; Ionuţ Farcaş, Schneider-Electric România; Remus Borza, Hidroelectrica; Ciprian Glodeanu, RPIA; Sebastian Enache, Monsson; Cătălina Dragomir, RWEA / Vestas CEU România; Ionel David, RWEA; Ovidiu Demetrescu, HidroTarniţa; Melania Mirea, BCR Pensii; Carmen Neagu, Transelectrica; Toni Volpe, Enel România; Daniela Lulache, Nuclearelectrica; John M. Roberts, membru în Consiliul Consultativ al Energy Policy Group.
Summit-ul pentru Strategia Energetică este un eveniment de o zi, cu sesiuni plenare și dezbateri în format masă rotundă. Discuțiile vor acoperi o gamă largă de subiecte, de la rolul sistemului energetic din România în actualul context regional turbulent, la viitorul venerabilei industrii locale de petrol și gaze, la soluțiile posibile pentru revigorarea sectorului cărbunelui, la elementele implicate în dezvoltarea viitoare a sectorului de utilități, precum și la maturizarea accelerată a producției din resurse regenerabile.
Energy Strategy Summit este organizat de energynomics.ro în parteneriat cu reputate organizații ale industriei precum ACUE, COGEN, CRE, RPIA, RWEA, ROPEPCA şi EPG, cu sprijinul Adrem Invest, ALD Automotive, ATE 3, Automobile Bavaria, BCR Pensii, Chivas, Enel, E.ON, Hidroelectrica, Hidrotarniţa, Lufthansa, Matei Conf, Nuclearelectrica, Petrotel Lukoil, Ridgid, Sarto, Schneider Electric, SGS România, Transelectrica, Vestas.