Acasă » Uncategorized @ro » Guvernul va numi noi șefi interimari la AMEPIP

Guvernul va numi noi șefi interimari la AMEPIP

10 septembrie 2024
Uncategorized @ro
energynomics

Premierul Marcel Ciolacu va numi noi șefi interimari, pentru mandate de maxim 6 luni, la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), până când o noua conducere va fi numită printr-un proces de selecție care să nu mai fie contestat de Comisia Europeană, conform Hotnews.ro. Executivul a adoptat luni o ordonanță de urgență în acest sens, după ce în iulie conducerea AMEPIP și-a prezentat demisia în urma observațiilor transmise de Comisia Europeană.

Guvernul a aprobat luni o ordonanță de urgență care creează cadrul legal pentru asigurarea conducerii interimare a AMEPIP, dar și eliminarea unor excepții de la legislația privind guvernanța corporativă pentru RAAPPS, prevederi necesare pentru indeplinirea criteriilor jalonului 439 din PNRR.

„La fel ca în cazul întreprinderilor publice din industria de apărare și securitate națională, și în situația RAAPPS procedura de selecție a membrilor consiliului de administrație cuprinde o etapă suplimentară constând în efectuarea verificării de securitate prevăzută de standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate în România. În situația în care un candidat selectat nu a obținut avizul favorabil necesar pentru accesul la informațiile clasificate, acesta nu poate fi numit în funcția de administrator al întreprinderii publice”, a anunțat Guvernul.

„Conducerea s-a retras, se reia procedura, nu mai este niciun semn de întrebare. Au fost niște erori, dacă vreți, neintenționate pentru că nu avem o legislație foarte explicită. Se ține cont de observațiile Comisiei Europpene, procedura se reia și se va face astfel încat să nu se mai întample astfel de interpretări”, a comentat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Președintele AMEPIP Mihai Precup și vicepreședinții Ciprian Hojda și Victor Moraru și-au înaintat demisiile în data de 16 iulie, motivul menționat de Executiv fiind acela de „a menține relația de credibilitate între Guvernul României și instituțiile europene, cât și pentru a nu exista vreun risc cu privire la aprobarea cererii de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență de către Comisia Europeană”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *