Acasă » Regenerabile » Blocaj în dezvoltarea proiectelor de energie verde din România

Blocaj în dezvoltarea proiectelor de energie verde din România

22 septembrie 2024
Agrovoltaic
energynomics

România se află într-un blocaj privind dezvoltarea de noi unități de producere a energiei verzi atât din cauza guvernului care „nu își ajută propria țară”, cât și a băncilor, care nu finanțează suficient de mult firmele care vor să facă astfel de proiecte, a declarat Robert Kenderessy, Regional Sales Manager Balkans Area, SolaX Power.

„Noi trebuie să începem să lucrăm direct cu clientul, iar băncile trebuie să ia legătura direct cu beneficiarii. Dacă băncile nu vor reuși să facă oferte acceptabile de finanțare a proiectelor de energie verde, producătorii de invertoare și panouri solare o vor face pentru că nu vor avea de ales. Producătorii și băncile ar trebui să coopereze mai bine pentru a duce lucrurile mai departe”, a spus Kenderessy, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Brașov 2024” organizate de Energynomics și Camera de Comerț Italiană pentru România.

El a deplâns situația dezvoltării de unități de producere a energiei din surse regenerabile, afirmând că „România nu este doar întârziată, ci direct cu cuțitul la os”. În timp ce unele state UE și-au atins deja obiectivele de decarbonizare, România abia reușește să instaleze 500 MW de proiecte verzi noi pe an, deși există fonduri disponibile, pe care însă țara nu reușește să le folosească. Drept urmare, piața se află într-un blocaj.

„Suntem blocați și așteptăm să vină statul sau AFM-ul cu diverse proiecte. Așteptăm toți să se termine alegerile, ca guvernul să își finalizeze circuitul intern pentru acest domeniu. E strigător la cer ca guvernul să nu își ajute propria țară și să o informeze măcar că există fonduri disponibile pentru proiecte de energie verde. Într-un an să instalezi doar 500 MW este foarte puțin; alte țări instalează atât în câteva luni. Există bani disponibili, pe care România totuși nu îi accesează”, a mai spus el.

Conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Brașov 2024” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, cu sprijinul partenerilor noștri: Bepco, Exim Banca Românească,  ICAP CRIF, Intesa Sanpaolo Bank, Polytrade Global, SolarX Power, Unicredit Bank, WALDEVAR Energy, WEBUS 4 ENERGY.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *