Acasă » Electricitate » ADR Centru – Program de finanțare a eficienței energetice în clădirile unifamiliale

ADR Centru – Program de finanțare a eficienței energetice în clădirile unifamiliale

22 septembrie 2024
Consumatori
energynomics

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru pregătește un program de finanțare pentru proiecte de eficiență energetică a clădirilor unifamiliale. Instituția se află în discuții cu Banca Europeană pentru Investiții pentru crearea unui instrument financiar prin care să ofere până la 30.000 de euro pentru astfel de proiecte, a declarat Gabriela Țârău, șef de serviciu în cadrul agenției, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Brașov 2024” organizate de Energynomics și Camera de Comerț Italiană pentru România.

„Avem un instrument financiar dedicat IMM-urilor pentru eficiență energetică. Lucrăm cu Banca Europeană de Investiții și avem o alocare de 24 de milioane de euro. Ne vom axa pe creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale unifamiliale. Fiecare beneficiar va primi până la 30.000 de euro pentru creșterea eficienței energetice,” a afirmat Țârău, adăugând că acest instrument va fi disponibil în 2025.

Într-o etapă ulterioară, ADR Centru va acorda sprijin și pentru investiții similare în blocurile de locuințe. În acest caz, fondurile disponibile sunt de 17 milioane de euro, iar alocarea maximă pentru un proiect este de 2,5 milioane de euro.

Totodată, instituția va lansa în 2025 un apel de proiecte destinate comunităților digitale, cu o alocare de 20 de milioane de euro. Potențialii beneficiari vor fi IMM-urile și autoritățile publice.

Potrivit lu Țârău, există un interes foarte mare pentru inițiativele de eficiență energetică, segment în care instituția a primit, din octombrie 2022, un număr de 1.368 de proiecte iar alocarea regională a depășit 230%.

Pe de altă parte, trebuie să acceptăm că fondurile europene destinate proiectelor de renovare și eficientizare energetică a clădirilor nu vor fi niciodată suficiente, în condițiile în care necesarul este tot mai mare, a subliniat Nicolae Mărginean, directorul de comunicare al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

„Haideți să fim realiști. Fondurile europene ne ajută, dar nu vor fi niciodată suficiente. Asta este realitate. Ele nu au cum să fie suficiente pentru că necesarul este din ce în ce mai mare și atunci fiecare edil, fiecare gospodar își prioritizează investițiile. Desigur, depinde și de capacitatea instituțională”, a spus Mărginean.

Totuși, ADR Centru promite să obțină fondurile necesare pentru renovarea clădirilor în cadrul noului Bauhaus European.

Strategia „Renovation Wave”, denumită și Noul Bauhaus European de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își propune să faciliteze renovarea energetică a până la 35 de milioane de clădiri până la finele anului 2030, îmbinând „stilul cu sustenabilitatea”.

Aceste investiții ar crea până la 160.000 de locuri de muncă suplimentare în sectorul construcțiilor „verzi”.

Conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Brașov 2024” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, cu sprijinul partenerilor noștri: Bepco, Exim Banca Românească,  ICAP CRIF, Intesa Sanpaolo Bank, Polytrade Global, SolarX Power, Unicredit Bank, WALDEVAR Energy, WEBUS 4 ENERGY.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *