Acasă » Electricitate » UniCredit Bank se concentrează pe finanțarea proiectelor de eficiență energetică

UniCredit Bank se concentrează pe finanțarea proiectelor de eficiență energetică

22 septembrie 2024
Electricitate
energynomics

În contextul noilor reglementări europene privind protecția mediului, băncile au devenit un instrument de politică publică și, în viitor, ar putea fi penalizate dacă vor continua să finanțeze proiecte poluante, a declarat Daniel Sava, Financing & Advisory Director, UniCredit Bank, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Brașov 2024” organizate de Energynomics și Camera de Comerț Italiană pentru România.

„Băncile au devenit un instrument de politică publică ca urmare a legislației europene de protecție a mediului. Asta înseamnă că între un proiect care produce fum și altul care este mai puțin poluant băncile vor prefera să meargă în direcția ecologică. Dacă la început va fi un stimulent pentru această direcție, probabil că ulterior va exista o penalizare pentru băncile sau alți actori din fluxul de finanțare care vor sprijini proiectele ce nu sunt verzi. În principiu, acesta este rolul băncilor: să finanțeze tranziția către o economie sustenabilă și să creeze surse de capital pentru a dezvolta această alternativă”, a afirmat Sava.

Astfel, băncile trebuie să identifice noi instrumente pentru finanțarea proiectelor verzi și să se orienteze către sprijinirea tranziției către o economie sustenabilă.

UniCredit Bank se concentrează pe finanțarea proiectelor de eficiență energetică în întreprinderi mari, respectiv pe construirea de clădiri noi eficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, banca sprijină întreprinderile care oferă servicii ce contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și la reziliența la schimbările climatice, inclusiv măsuri de sensibilizare, promovarea energiei din surse regenerabile, dezvoltarea de sisteme energetice inteligente (inclusiv rețele inteligente și sisteme TIC) și stocarea aferentă.

Totodată, banca acordă sprijin proiectelor de cogenerare de înaltă eficiență, termoficare și răcire centralizată, măsuri de adaptare la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor legate de climă, precum și dezvoltarea infrastructurilor pentru combustibili alternativi și digitalizarea întreprinderilor mari.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DANIEL SAVA

„Suntem într-un context nou. Multă vreme, dezvoltarea economică globală s-a bazat pe arderea combustibililor fosili. Deși nivelul de trai în lume a depășit cu mult așteptările, am ignorat impactul asupra mediului înconjurător. Trebuie să ținem cont de costurile pe care le cauzăm mediului și de efectele acestora asupra activităților companiilor și asupra sănătății noastre. De aceea, este necesar să găsim noi instrumente pentru finanțarea proiectelor verzi. Băncile au fost invitate să se gândească la aceste aspecte”, a adăugat Sava.

Conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Brașov 2024” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, cu sprijinul partenerilor noștri: Bepco, Exim Banca Românească,  ICAP CRIF, Intesa Sanpaolo Bank, Polytrade Global, SolarX Power, Unicredit Bank, WALDEVAR Energy, WEBUS 4 ENERGY.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *