Acasă » Electricitate » CNE Kozlodui din Bulgaria va importa piese rusești, guvernul aprobă o excepție

CNE Kozlodui din Bulgaria va importa piese rusești, guvernul aprobă o excepție

23 septembrie 2024
Electricitate
energynomics

 

Guvernul bulgar a aprobat o decizie care permite centralei nucleare de la Kozlodui (CNE) să se angajeze în achiziții publice și să asigure contracte pentru furnizarea de bunuri și servicii din Rusia. Această excepție, consemnată în decizia de săptămâna trecută a Consiliului de Miniștri, se aliniază reglementărilor Uniunii Europene.

Prin această decizie, CNE Kozlodui are permisiunea de a importa produse din fier și oțel din Rusia, precum și bunuri, tehnologie și asistență tehnică necesare pentru executarea contractelor specifice enumerate în anexele deciziei. Această excepție va rămâne în vigoare numai până la îndeplinirea contractelor existente.

Motivul principal pentru această excepție este asigurarea funcționării în siguranță a fabricii, care a fost construită inițial de contractori ruși. Având în vedere că multe dintre sistemele și echipamentele fabricii sunt de origine rusă, este esențial ca uzina să mențină contracte cu furnizorii ruși pentru bunuri și servicii legate de întreținerea anuală și funcționarea fiabilă a Unităților 5 și 6, potrivit Novinite.

CNE Kozloduy este singura centrală nucleară din Bulgaria, care furnizează aproximativ o treime din energia electrică a țării. Fabrica și-a marcat cea de-a 50-a aniversare în septembrie. În prezent, Unitățile 5 și 6 sunt operaționale, dar trebuie să demonstreze funcționarea continuă în siguranță până în 2027 și, respectiv, 2029, sau se confruntă cu o potențială revocare a licenței de către Agenția de Reglementare Nucleară. Asigurarea conformității cu standardele de siguranță implică modernizarea și întreținerea continuă a echipamentelor.

Privind în perspectivă, Bulgaria plănuiește să construiască unități suplimentare, 7 și 8, la Kozlodui. Firma americană Westinghouse a fost selectată să furnizeze componentele nucleare, în special reactoarele AP 1000, în timp ce Hyundai din Coreea de Sud se va ocupa de inginerie și construcție. Investiția pentru această extindere este estimată să se situeze între 14 și 17 miliarde de dolari.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *