Necesarul de investiții în infrastructura de distribuție a energiei electrice, până în 2030, este undeva între 9 şi 11 miliarde euro, fiind luate în calcul diferite ținte, a afirmat marți Daniela Dărăban, director executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).
„Necesarul de investiții în infrastructura de distribuție până în 2030 este undeva între 9 şi 11 miliarde euro, deci depinde de cât de ambițioşi suntem. S-au luat în calcul diferite ținte. Acum, pe Planului Național Integrat Energie şi Schimbări Climatice (PNESC) republicat, suntem şi mai ambițioşi. Ce ne lipseşte, în schimb, este pe partea de implementare, conectare a acestor ambiții cu restul drumului. Ca să spunem aşa, facem până la jumătate. Dar haideți să mergem până la client. Ca să mergem până la client, trebuie să facem aceste investiții în distribuție şi furnizare şi transport.
Dacă până în momentul de față s-au investit undeva la 500 de de milioane de euro pe an în distribuție, în medie, pe necesarul actual de investiții ar trebui să ajungem undeva la 1 miliard euro, acesta fiind scenariul de bază, 1,5 miliarde euro scenariul necesar ca să facem față ambițiilor pe care le vedem prin obiectivele naționale stabilite”, a menționat Daniela Dărăban, citată de Agerpres.
Ea a precizat că partea de investiții în distribuție este „foarte, foarte dependentă de cadrul de reglementare”.
„Este o activitate complet reglementată. În zona de distribuție avem operatori importanți, avem fonduri de investiții importante, avem cel mai mare fond de investiții din lume care are asset-uri în partea de distribuție din România. Modul în care cadrul de reglementare reflectă necesitatea creşterii investițiilor în sectorul de distribuție în următorii 5 ani este total deficitar, deci nu vom ajunge pe cadrul de reglementare recent aprobat unde ne-am programat, prin restul obiectivelor naționale. Această lipsă de coordonare, consecvență, de aliniere între reglementările şi deciziile naționale este pentru investitori, cel puțin în zona de business pe care ei o reprezintă, cea mai mare problemă, pentru că noi vom face exact cât ne va permite cadrul de reglementare”, a adăugat Dărăban.