Acasă » Interes general » Mediu » Soluții pentru managementul deșeurilor: ADRBI implementează un nou proiect Interreg Europe

Soluții pentru managementul deșeurilor: ADRBI implementează un nou proiect Interreg Europe

26 septembrie 2024
Interes general
Bogdan Tudorache

Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov vine în sprijinul administrației publice, companiilor private, institutelor de cercetare, universităților și societății civile cu un nou proiect Interreg Europe care abordează întregul ciclu al gestionării deșeurilor: generare, colectare, transport, tratare și prelucrare, eliminare. În acest sens, ADRBI invită toate părțile interesate să facă parte din grupul de actori locali relevanți ai proiectului CLEAR CITIES, pentru a contribui la schimbul de bune practici din regiune, în vederea îmbunătățirii politicilor de gestionare a deșeurilor și stabilirii unor modele eficiente de gestionare a deșeurilor, cu emisii reduse de gaze cu efect de seră.

Acest proiect este complementar abordărilor de până acum privind problema generală a deșeurilor de pe raza municipiului București și a județului Ilfov care, conform raportului întocmit în anul 2022 de Curtea de Conturi, întâmpină adesea dificultăți în ceea ce privește infrastructura de colectare și de colectare separată a deșeurilor. La momentul actual, în regiunea București-Ilfov funcționează doar un singur depozit de deșeuri, cel din comuna Vidra. Totodată, proiectul se aliniază obiectivului UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în anul anul 2050, prin orașe europene mai sigure, mai durabile și mai reziliente, păstrând calitatea mediului și sănătatea cetățenilor lor.

“CLEAR CITIES se diferențiază de restul proiectelor în care suntem parteneri în cadrul obiectivului politic Interreg Europe“O Europă mai verde” deoarece vizează toate cele 5 faze din ciclul de gestionare a deșeurilor. Este un proiect prin care ne dorim să punem la aceeași masă toți stakeholderii preocupați de managementul deșeurilor, care să practice învățarea prin punerea în comun de informații și să împărtășeasă bune practici alături de partenerii externi din Spania, Olanda, Suedia, Italia, Slovenia și Bulgaria. Este un bun prilej de formare și transformare de cunoștințe în practici cuantificabile și în acord cu viziunea europeană despre mediu”, a declarat Daniel Popescu, șeful Departamentului Dezvoltare și Asistență Programe, ADRBI.

Într-un context marcat de creșterea demografiei urbane și a volumului de deșeuri generate pe cap de locuitor este vital să se depună eforturi mai mari pentru a reduce impactul deşeurilor asupra mediului şi a populației. Consumul echilibrat de resurse vizează promovarea dezvoltării economice durabile în toate regiunile, contribuind astfel la îndeplinirea obiectivelor de reciclare din pachetul privind economia circulară, în conformitate cu Planul național de gestionare a deşeurilor, respectiv Planurile de gestionare a deșeurilor pentru municipiul București și județul Ilfov, aprobate în anul 2021.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *