Acasă » Interes general » Damov: Avem nevoie de fluxuri şi stații de sortare foarte curate

Damov: Avem nevoie de fluxuri şi stații de sortare foarte curate

27 septembrie 2024
Interes general
energynomics

România are nevoie de fluxuri foarte curate, de stații de sortare modernizate, nu ce există astăzi, a declarat preşedintele Coaliției pentru Economia Circulară, Constantin Damov.

„Avem nevoie de fluxuri care să fie foarte curate, de stații de sortare, nu ce avem astăzi. Îmi pare rău, dar noi trebuie să modernizăm. Astăzi, în zona de sortare trebuie să investim extrem de mult. Degeaba ai o maşină bună dacă îi dai benzină cu apă. Colectarea trebuie să fie extraordinară. Astăzi, eu văd în Europa stații de sortare numai pentru hârtie-carton, numai pentru plastice, pentru textile, pentru încălțăminte-pielărie. Sunt atât de multe lucruri în jurul nostru… Ce facem cu trolerele, ce facem cu perdelele, ce facem cu umbrelele, ce facem cu țigările electronice? Ar trebui să facem pentru fiecare posibilitatea de a avea un flux”, a spus Damov, citat de Agerpres.

Acesta a precizat faptul că orice material reciclat, reintrodus în circuit, vine cu o reducere de amprentă de carbon de minimum 50%.

„Tot timpul, deşeurile au fost tratate de Ministerul Mediului ca fiind ceva rău, care poluează, care necesită bani şi eforturi, ne enervează şi nu ştim cum să scăpăm de ele, şi ne îmbolnăvim etc. Când te muți din partea cealaltă în zona reciclării, noi ne uităm că sunt o resursă. Să ştiți că, la capătul efortului economiei circulare, orice material reintrodus în circuit vine cu o reducere de amprentă de carbon de minimum 50% (…) Pentru a avea o reciclare de calitate cu rezultate foarte bune, cu reintegrare a materialului într-un nou proces industrial de calitate, avem nevoie de o colectare extraordinară şi de o sortare extraordinară. (…) Ce ne dorim noi este ca fluxurile să fie foarte bine analizate. Un model care ar putea să existe la noi, l-am văzut în Suedia de curând, unde cei din zona de plastic s-au adunat şi au făcut o stație în care se colectează tot ce este plastic în sacul galben. Noi spunem că am strâns plasticul separat, dar ce avem acolo sunt peste 70 de tipuri de răşini”, a susținut preşedintele Coaliției pentru Economie Circulară.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *