Acasă » Regenerabile » Cristian Dragomir: Numărul prosumatorilor a crescut neașteptat de mult

Cristian Dragomir: Numărul prosumatorilor a crescut neașteptat de mult

28 septembrie 2024
Agrovoltaic
energynomics

Numărul prosumatorilor din România a crescut neașteptat de mult, iar presiunea echilibrării sistemului electroenergetic național se mută acum și pe umerii producătorilor din surse regenerabile, a declarat Cristian Dragomir, CEO al WALDEVAR Energy, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Brașov 2024” organizate de Energynomics și Camera de Comerț Italiană pentru România.

„Nu-i putem blama pe prosumatori, dar, într-adevăr, s-a întâmplat un lucru total neașteptat, numărul lor a crescut neașteptat de mult. Dacă acum putem spune că avem o balanță complet echilibrată între prosumatori și producători regenerabili, presiunea se mută și pe producătorii regenerabili, deoarece o mare parte din cei 2 GW instalați de ei au dispărut de la vânzare și au ajuns la prosumatori”, a spus el.

Având în vedere situația din piață, Dragomir afirmă că în acest al doilea val de regenerabile prin care trece România se vor repeta unele situații observate în primul val, cel din 2010-2012, respectiv o serie de falimente ale unor companii mici. Însă, companiile care doresc să rămână pe piață își iau deja măsuri de siguranță, precum investițiile în unități de stocare a energiei obținute din surse regenerabile.

„Este o ciclicitate. Acum 10 ani au fost falimente și, negreșit, se vor întâmpla și acum, iar micii investitori vor fi cumpărați pe bani puțini de cei mari. Este o realitate și o evaluare de risc”, a adăugat Dragomir.

Conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Brașov 2024” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, cu sprijinul partenerilor noștri: Bepco, Exim Banca Românească,  ICAP CRIF, Intesa Sanpaolo Bank, Polytrade Global, SolarX Power, Unicredit Bank, WALDEVAR Energy, WEBUS 4 ENERGY.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *