Acasă » Regenerabile » Mihai David: Prosumatorii trebuie încurajați să instaleze capacități fotovoltaice mai mici

Mihai David: Prosumatorii trebuie încurajați să instaleze capacități fotovoltaice mai mici

28 septembrie 2024
Regenerabile
energynomics

Una dintre cele mai mari probleme ale sistemului energetic românesc, care nu mai poate fi corectată, este faptul că legislația a permis prosumatorilor să își instaleze capacități de producere a energiei fotovoltaice prea mari în raport cu necesarul propriu de consum, iar aceste capacități nu sunt dispecerizabile, a declarat Mihai David, CSO Bepco și președinte al COGEN România.

„Problema cu prosumatorii este că îi încurajăm să instaleze capacități care nu sunt dispecerizabile. Una dintre problemele majore, care nu mai poate fi corectată, este că li s-a permis prosumatorilor să monteze capacități foarte mari. Prosumatorii trebuie încurajați, dar în limita a ceea ce pot consuma”, a spus David, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Brașov 2024” organizate de Energynomics și Camera de Comerț Italiană pentru România.

El a precizat că există dificultăți fizice la nivelul rețelelor electrice, dar și probleme financiare legate de costurile ridicate ale sistemului energetic național. David a avertizat că, până în 2030, dacă țintele de energie regenerabilă stabilite în strategia energetică națională vor fi atinse, România va întâmpina dificultăți în asigurarea aprovizionării cu electricitate a consumatorilor din cauza dezechilibrelor.

Între 2019 și 2023, capacitatea instalată în toate unitățile de producție a energiei la nivel național a scăzut de la 24.600 MW la 18.200 MW. În același timp, la sfârșitul anului trecut, prosumatorii dețineau unități cu o putere cumulată de 1.400 MW. Continuând în acest ritm, capacitatea instalată în centrale solare va depăși 3-4 GW.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI DAVID

„În acest ritm, se va ajunge în situația în care la prânz să fie nenorocire. Asta va duce la prețuri negative ale energiei, iar fără stocare asta va conduce la falimentul multor furnizori și producători. Dezechilibrele vor crește extraordinar de mult, având în vedere că strategia energetică preconizează instalarea până în 2030 a multor unități solare și eoliene, o creștere de peste 300% față de 2023, până la 15,5 GW. În acest context, trebuie să ne pregătim din timp dacă nu vrem să intrăm în haos, iar asta înseamnă stocarea energiei și creșterea capacității de interconectare cu alte piețe”, a spus David.

Una dintre soluțiile care ar putea contribui la reglarea sistemului este digitalizarea, dar și creșterea interconectării sistemului energetic național cu statele vecine. De asemenea, utilizarea rezervelor naționale de gaze naturale ar contribui semnificativ la stabilitatea pieței.

Conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Brașov 2024” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, cu sprijinul partenerilor noștri: Bepco, Exim Banca Românească,  ICAP CRIF, Intesa Sanpaolo Bank, Polytrade Global, SolarX Power, Unicredit Bank, WALDEVAR Energy, WEBUS 4 ENERGY.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *