Acasă » Regenerabile » Electric Up va avea un buget de minimum 450 mil. lei

Electric Up va avea un buget de minimum 450 mil. lei

energynomics

Noul program Electric UP a intrat vineri, oficial, în linie dreaptă, bugetul alocat fiind de minimum 450 milioane lei, programul fiind optimizat, iar implementarea va fi accelerată, a anunțat ministrul Energiei Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei a publicat vineri Ordinul de ministru pentru aprobarea Ghidului de finanțare a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a operatorilor economici care activează în domeniul HoReCa pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 150 kWp necesară consumului propriu, a unui sistem de stocare a energiei produse pentru creşterea gradului de autoconsum, a cel puțin a unei stații de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, precum şi a sistemului alternativ de încălzire/răcire pentru creşterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire şi răcire.

Bugetul acestei ediții a programului Electric Up este de minimum 450 milioane lei şi maximum 596 milioane lei, în cel de-al doilea ciclu de finanțare, în conformitate cu art. 3 alin. (61) din OUG 159/2020 cu modificările şi completările ulterioare, în limita creditelor de angajament aprobate în bugetul Ministerului Energiei, potrivit Agerpres.

Sesiunea de înscriere se va deschide în data de 14 octombrie 2024, ora 8:00, termenul limită de depunere a proiectelor fiind 16 decembrie 2024, ora 23:59:59.

„Odată cu preluarea mandatului de ministru, am demarat activități de reorganizare instituțională pentru optimizarea implementării programului Electric Up. Am finalizat Ciclul I al Programului de finanțare Electric Up, prin decontarea unui număr total de 1.525 de dosare, în valoare totală de 479,8 milioane lei. 100MW noi în panouri solare şi peste 3000 de puncte noi de reîncărcare pentru maşini electrice. Astăzi, intrăm oficial în linie dreaptă cu Ciclul II al programului şi alocăm un buget de minimum 450 milioane lei. Programul este optimizat, iar implementarea va fi accelerată. Întreprinderile mici şi mijlocii şi persoanele juridice române care desfăşoară activități în domeniul HoReCa îşi vor reduce costurile cu energia electrică, având la dispoziție în premieră un pachet integrat: instalarea de sisteme fotovoltaice, sisteme alternative de încălzire/ răcire (pompe de căldură), stații de reîncărcare şi stocare în baterii. Am îmbunătățit substanțial acest program şi cred cu tărie că în forma actuală el va contribui la creşterea competitivității afacerilor”, a declarat ministrul Energiei.

Acesta a subliniat că va creşte puterea instalată, vor fi alocați bani pentru stocare şi va fi mărită finanțarea până la 150.000 euro/beneficiar, față de 100.000 euro/beneficiar în precedentul program.

„Dincolo de reducerea de costuri cu energia electrică pentru operatorii economici, prin instalarea de stații de reîncărcare a maşinilor electrice şi a sistemelor de stocare contribuim la dezvoltarea infrastructurii de transport electric şi la stabilitatea sistemului energetic național. Estimăm că se vor instala încă aproximativ 3.000 puncte de reîncărcare a maşinilor electrice şi că vor fi puşi în funcțiune cel puțin 100 MW producție şi 40 MW capacități de stocare a energiei electrice în regim de prosumator”, a mai spus Burduja.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *