Acasă » Regenerabile » APCE a lansat Ghidul de informare pentru prosumatorii care vor utiliza și sisteme de stocare

APCE a lansat Ghidul de informare pentru prosumatorii care vor utiliza și sisteme de stocare

8 octombrie 2024
Regenerabile
Bogdan Tudorache

Sistemele hibride cu acumulatori sunt mai complexe decât cele on-grid și necesită instalare și reglaje profesionale. Ele nu sunt recomandate pentru instalarea în exterior, iar montajul în interiorul unei case necesită măsuri foarte serioase de protecție împotriva incendiilor, susțin reprezentanții Asociației Prosumatorilor și a Comunităților Energetice (APCE), care a lansat ieri un nou Ghid de informare pentru viitorii prosumatori care vor utiliza și sisteme de stocare.

”Previziunile noastre sunt că într-o perioadă de maxim 5 ani de acum încolo, în România, aproape 70% dintre prosumatori se vor orienta către stocare.

Motivele sunt multiple: în primul rând, prin stocare, prosumatorii vor avea o mare independență energetică, prețul acumulatorilor scade anual cu zeci de procente cu timpi scurți de amortizare iar stocarea oferă imunitate la fluctuațiile de preț ale energiei electrice și la supratensiunile datorate rețelelor, printre multe alte beneficii”, a spus Dan Pîrșan, președintele APCE.

Noii prosumatori, beneficiari ai programului Casa Verde 2024, nu vor putea modifica sistemul odată instalat timp de o perioadă de 6 ani, cu excepția adăugării unor baterii suplimentare de stocare, finanțate din fonduri proprii.

Cei care doresc să-și maximizeze sistemul o pot face doar la început, atât în ceea ce privește numărul de panouri, cât și invertorul care, va trebui poată încărca acumulatorii pana la apus, pe timp de iarna. În viitor, doar adăugarea de acumulatori va fi posibilă.

De aceea, recomandarea APCE este ca, în cazul unui buget mai limitat, acumulatorii să rămână momentan la capacitatea energetică minimă de 5 kWh, permisă de program, cu adăugire ulterioara.

Panourile fotovoltaice cu cel mai bun randament și tehnologie la ora actuală

Cele mai bune panouri fotovoltaice din lume sunt evaluate pe baza mai multor factori, cum ar fi eficiența conversiei energetice, durabilitatea, garanțiile oferite, tehnologia de fabricație și performanța în condiții de iluminare scăzută.

”APCE vă recomandă să solicitați instalatorilor panouri fotovoltaice monocristaline cu tehnologie PERC, Half-Cut sau bifaciale, cu tehnologie N-type si TopCon care sunt cele mai avansate la ora actuală, oferind un randament ridicat și performanță pe termen lung. Cereți un randament de peste 22% și un certificat de conformitate în limba română”, spun autorii Ghidului.

Invertoare hibride

Cele mai bune invertoare hibride de pe piață sunt evaluate pe baza eficienței, compatibilității cu diverse baterii, tehnologiei de gestionare a sarcinilor și caracteristicilor avansate de monitorizare și control, dar și a elementelor de siguranță și protecție.

”Cereți, în primul rând, instalatorilor să aleagă un invertor hibrid cu protecție la scurtcircuit și care declanșează siguranțele din casă în lipsa rețelei. Există doar câteva mărci disponibile în România cu această funcție, iar aceste invertoare sunt produse de către fabricanți de top”.

Factori importanți de diferențiere între invertoarele hibride sunt:

  • Compatibilitatea bateriilor: să poată lucra cu baterii de la diferiți producători, inclusiv baterii pe litiu.
  • Funcții de back-up: nu toate invertoarele hibride au capacitate de back-up. Modelele care oferă această funcție sunt esențiale în zonele cu întreruperi de curent frecvente.
  • Funcționalitate OFF-Grid: este esențial să solicitați această opțiune pentru invertoarele hibride.
  • Obligatoriu, pentru monitorizare sa cereți sa vi se monteze Smart Meter

O componentă extrem de importantă este Battery Management System (BMS)

Dispozitivul de gestionare a bateriilor (BMS) este esențial pentru a gestiona și proteja bateriile conectate la un sistem de stocare a energiei. BMS-ul monitorizează tensiunea, curentul, temperatura și alți parametri critici ai bateriilor pentru a preveni supraîncărcarea, descărcarea completă, supraîncălzirea sau alte daune care pot apărea.

Componenta BMS trebuie să fie compatibilă cu tipul de baterie utilizat și să asigure o gestionare optimă a energiei. Cereți instalatorului să monteze un BMS de calitate, cu balansare activă și capacități de minim 100 A.

(Echilibrare – balansare activă: asigură că toate celulele din baterie sunt încărcate uniform, prevenind dezechilibrele care pot afecta performanța și durata de viață a bateriei).

Acumulatori pentru montaj în interior

Singura opțiune viabilă pentru acumulatori sunt cei de tip LFP (LiFePO4 – Litiu, Fier, Fosfat), care comunică direct cu invertorul. Alte tipuri, precum cei cu plumb-acid sau gel, sunt tehnologii depășite și periculoase, fără recuperarea investiției in timp si care nu ar trebui acceptate în cadrul acestui buget.

”Datorită faptului că prețul materialelor de calitate a scăzut an de an, iar bugetul total este de 6600 de euro, viitorii prosumatori beneficiari ai programului Casa Verde 2024 pot beneficia de un sistem hibrid cu materiale de foarte bună calitate, de top mondial, cu o putere de 4-5 kW.

Un astfel de sistem poate furniza energie pentru o casă medie și poate alimenta echipamente critice în timpul întreruperilor de curent sau seara, când panourile nu produc energie”, a conchis Dan Pîrșan.

 

 

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *