Acasă » Interes general » Burduja: Apreciez demersurile civice oneste care vizează protecția mediului fără a compromite securitatea energetică

Burduja: Apreciez demersurile civice oneste care vizează protecția mediului fără a compromite securitatea energetică

10 octombrie 2024
ESG
energynomics

Ministerul Energiei rămâne preocupat activ de problematica blocării sistematice a unor proiecte energetice de importanță vitală pentru România, din cauze independente de voința autorităților publice sau a companiilor care implementează aceste investiții, a arătat miercuri, ministrul de resort, Sebastian Burduja.

Reacția acestuia vine după ce în presă au apărut informații conform cărora procurorii DIICOT au deschis un dosar penal după ce Burduja ar fi depus o sesizare față de mai multe organizații care încearcă să stopeze proiecte energetice.

„Ştiu că deranjăm multe interese, dar singurul interes pe care îl urmăresc este interesul României. Ministerul Energiei rămâne preocupat activ de problematica blocării sistematice a unor proiecte energetice de importanță vitală pentru România, din cauze independente de voința autorităților publice sau a companiilor care implementează aceste investiții. În acest sens, depunem toate eforturile, prin toate mijloace legale, pentru deblocarea şi/sau accelerarea tuturor proiectelor de investiții în infrastructura energetică a României. Vreau să fiu bine înțeles. Apreciez toate demersurile civice oneste care vizează protecția mediului, fără a compromite securitatea națională sau securitatea energetică a României. Singura mea preocupare este să mă asigur că proiectele de interes strategic nu sunt blocate din interese care nu sunt ale României, ci contrare intereselor naționale,” a scris Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook, conform Agerpres.

Acesta a subliniat totodată că Ministerul Energiei nu poate să confirme sau să infirme existența unui dosar de urmărire penală privind faptele menționate în articolul de presă.

„De asemenea, precizez că, potrivit art. 285 alin. (2) C. proc. pen. procedura din cursul urmăririi penale este nepublică. În cazul existenței unui dosar penal având ca obiect faptele sesizate, vom oferi tot concursul organelor de urmărire penală în scopul aflării adevărului şi al tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate”, a mai scris ministrul Energiei, pe rețeaua de socializare.

La rândul său, organizația Greenpeace a transmis un comunicat potrivit căruia ştirea privind dosarul penal vine după mai multe declarații ale ministrului Energiei în care condamnă protestele paşnice şi formele legale la care au recurs activiştii de mediu.

„Conform unor declarații pe surse apărute în presă, procurorii DIICOT au deschis un dosar penal organizației Greenpeace, după ce ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus o sesizare față de mai multe organizații de mediu care se opun unor proiecte energetice cu un nivel de risc ridicat pentru mediu şi sănătate publică. Această ştire vine după mai multe declarații ale Ministrului Energiei în care condamnă protestele paşnice şi formele legale la care au recurs activiştii de mediu. Ce interes are ministrul Energiei, Sebastian Burduja, să atace public şi chiar să formuleze plângeri penale neîntemeiate pentru o organizație care foloseşte protestul paşnic ca modalitate de acțiune împotriva proiectelor care aduc prejudicii mediului şi viitorului tuturor? Nu este oare un act nedemocratic ca un ministru să încerce să se folosească organele de urmărire penală cu scopul de a intimida organizații ale societății civile care apără drepturile fundamentale la sănătate şi un mediu curat?”, a reacționat organizația de mediu.

Greepeace afirmă, de asemenea, că miniştri din România pun „pumnul în gură” organizațiilor de mediu dintr-o tendință în creştere a corporațiilor şi guvernelor de a zdrobi protestele paşnice şi vocile critice – folosind legi draconice, procese abuzive sau chiar plângeri penale pentru a-i intimida pe aceştia.

„Asemeni Federației Ruse, care a clasificat Greenpeace ca „organizație indezirabilă”, miniştri din România, în loc să susțină dialogul, democrația şi alegerile libere, au găsit o nouă modalitate de a le pune pumnul în gură organizațiilor de mediu. Face parte dintr-o tendință în creştere a corporațiilor şi guvernelor de a zdrobi protestele paşnice şi vocile critice – folosind legi draconice, procese abuzive sau chiar plângeri penale pentru a-i intimida pe aceştia. Este o încercare de a reduce la tăcere oamenii cei mai afectați de criza climatică. De mai bine de 50 de ani, Greenpeace a militat pentru a apăra oamenii şi lumea noastră naturală de forțele extractive şi distructive. Oare ştie domnul Burduja că în România majoritatea crimelor de mediu rămân nepedepsite? Oare este etic să încarci parchetele noastre cu plângeri penale nefondate? Sau ştie domnul ministru că depunerea unei plângeri penale despre fapte nereale este o infracțiune?”, se mai arată în comunicatul Greenpeace.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *