Acasă » Interes general » ME a lansat în consultare publică proiectul Energie Verde pentru orașe verzi și termoficare

ME a lansat în consultare publică proiectul Energie Verde pentru orașe verzi și termoficare

11 octombrie 2024
ESG
Bogdan Tudorache

Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul de Ordonanță de Urgență pentru aprobarea Programului național de investiții „Energie verde”, un program multianual de investiții pentru oraşe verzi şi sistemele centralizate de termoficare, care va fi implementat în perioada 2024-2030, a anunțat ministerul.

Conform sursei citate, programul are un buget total de 4 miliarde de lei.

„Autoritățile locale din România au nevoie de surse de finanțare consistente pentru a asigura energie sigură, accesibilă şi verde pentru cetățeni şi pentru creşterea calității vieții în comunitățile lor.”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat într-un comunicat al ministerului.

Programul are ca scop sprijinirea unităților administrativ-teritoriale (UAT) şi a operatorilor şi producătorilor de energie termică din Sistemele de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET).

„Autoritățile locale din România au nevoie de surse de finanțare consistente pentru a asigura energie sigură, accesibilă şi verde pentru cetățeni şi pentru creşterea calității vieții în comunitățile lor. Nu ne putem limita doar la fondurile europene, de aceea venim în completare cu un program multianual prin care instituțiile publice şi producătorii de energie termică vor putea finanța proiecte de energie verde, eficiență energetică şi construire, modernizare şi dezvoltare a sistemelor de încălzire-răcire din oraşele țării. Programul este corelat cu alte surse de finanțate disponibile autorităților locale, respectând principiul complementarității. România se dezvoltă ca lider în tranziția energetică, iar rolul nostru trebuie să fie acela de a stimula prin toate mijloacele administrative posibile rolul oraşelor în acest proces. În premieră pentru ministerul nostru, programul va fi finanțat din emisiunile de obligațiuni verzi ale Ministerului de Finanțe. Lucrăm cu ministrul Boloş şi echipa de la MF pentru un nou instrument dedicat dezvoltării urbane a României”, a spus ministrul Energiei, conform Agerpres.

Conform sursei citate, proiectul este structurat pe două componente majore, prima fiind componenta A, cu o valoare de 1,5 miliarde de lei, care este dedicată UAT-urilor selectate în cadrul programului european „100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030” şi în cadrul misiunii asociate (mirror mission).

„Această componentă finanțează măsurile de energie verde şi eficiență energetică aprobate deja de Comisia Europeană în planurile de acțiune climatică ale oraşelor selectate, care şi-au asumat obiectivul ambițios de a deveni neutre din punct de vedere climatic în următorii 6 ani”, se precizează în comunicat.

Totodată, componenta B, cu o valoare de 2,5 miliarde de lei, este dedicată UAT-urilor şi sistemelor centralizate de termoficare (SACET-urilor) din România şi vizează finanțarea măsurilor de construire, modernizare şi dezvoltare a sistemelor de încălzire-răcire din oraşele țării.

„Programul „Energie verde” reprezintă un pas important în tranziția României către un sistem energetic sigur, cu prețuri accesibile şi cât mai verde – în această ordine de priorități. Ministerul Energiei invită toate părțile interesate să contribuie la îmbunătățirea programului prin participarea la procesul de consultare publică, mulțumind pentru sprijin şi colaborare ministerului de finanțe şi ministerului investițiilor şi proiectelor europene”, se menționează în comunicat.

Ce spune proiectul de OUG

Art. 1 – (1) Se aprobă Programul național de investiții „Energie verde“, denumit în continuare program, coordonat de Ministerul Energiei, în calitate de autoritate națională de gestionare și implementare.

(2) Valoarea programului care se derulează de către Ministerul Energiei în perioada 2024-2030 este de 4.000.000 mii lei, limită maximă în baza căreia se pot încheia contracte de finanțare multianuale, distribuită după cum urmează:

  1. a) 1.500.000 mii lei pentru categoriile de investiții prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) – d), din care:

(i) 750.000 mii lei pentru proiectele implementate de către cele trei municipii selectate în Misiunea UE „100 oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030” – municipiul Cluj-Napoca, municipiul București – Sector 2 și municipiul Suceava, pentru categoriile de investiții prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) – c),

(ii) 250.000 mii lei pentru proiectele implementate de către cele trei orașe selectate în Misiunea UE „100 orașe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030” – municipiul Cluj-Napoca, municipiul București – Sector 2 și municipiul Suceava, pentru categoriile de investiții prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. d), și

(iii) 500.000 mii lei pentru proiectele implementate de către fiecare din cele 10 orașe selectate în Misiunea Oglindă a programului M100;

  1. b) 2.500.000 mii lei pentru categoriile de investiții prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. e) ;

(3) Proiectele la care se face referire la alin (2) lit a) sunt cele care fac parte din Planul de acțiune climatică aprobat de Comisia Europeană pentru cele trei orașe selectate în Misiunea UE „100 oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, respectiv de Comitetul de Coordonare M100 pentru cele 10 orașe selectate în Misiunea Oglindă a programului M100.

 

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *