Acasă » Electricitate » Burduja: Vizăm o schemă de CfD pentru sectorul nuclear, pentru stocare şi pentru offshore wind

Burduja: Vizăm o schemă de CfD pentru sectorul nuclear, pentru stocare şi pentru offshore wind

11 octombrie 2024
Electricitate
energynomics

România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferență şi este foarte important ca aceasta să meargă foarte bine, pentru ca apoi să facem noi scheme de CfD şi pentru celelalte tehnologii, pentru nuclear, pentru stocare în baterii sau offshore wind, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferență. Ce înseamnă asta? Înseamnă că în urma unor licitații se vor determina prețuri fixe pentru 15 ani de zile pentru investitori pentru vânzarea de energie electrică. Deci un investitor care va câştiga aceste licitații competitive va putea să vândă energia electrică la un preț astfel fixat timp de 15 ani. Predictibilitate, sprijin pentru investiții şi energie verde, pentru că anul acesta licitația vizează 1.500 de megawați, 1.000 eolian, 500 solar şi avem încă 3.500 de megawați preconizați pentru anul viitor, o nouă licitație, unde vom vedea câți se vor duce către eolian şi câți către solar. În momentul acesta ar fi 2.000 solar şi 1.500 eolian, dar mai discutăm anul viitor, în funcție şi de cum merge această licitație”, a explica ministrul la o conferință de presă organizată cu ocazia evenimentului dedicat clarificărilor adresate de potențialii beneficiari ai programului CfD, potrivit Agerpres.

Burduja a subliniat că este vorba despre un jalon din PNRR, un angajament al României, dar şi un model practicat de foarte multe alte state şi care funcționează destul de simplu.

„Când prețul din piață este mai mare decât prețul setat în urma licitației, atunci producătorul returnează diferența statului. Când prețul este mai mic, statul compensează diferența şi aduce producătorul şi de fapt vânzătorul de energie electrică la prețul fixat. Ne dorim o competiție cât mai strânsă, cât mai intensă. Sala e plină astăzi, au venit zeci de investitori din întreaga lume şi de altfel, despre România se vorbeşte în foarte multe locuri în ceea ce priveşte sectorul energetic”, a mai spus ministrul Energiei.

Totodată, acesta a adăugat că este o primă schemă pentru contacte pentru diferență, dar este un instrument des utilizat, o formă de ajutor de stat.

„Vizăm şi sectorul nuclear. Nuclearelectrica are nevoie de o asemenea schemă pentru retehnologizarea Unității unu, dar şi pentru reactoarele trei şi patru, foarte probabil. De asemenea, partea de stocare în baterii şi hidrocentrale cu acumulare prin pompaj de tipul Tarnița-Lăpuşteşti. Şi, nu în ultimul rând, offshore wind, deci eolian offshore, de asemenea, vom face schemă de contracte pentru diferență. E foarte important ca această primă licitație să meargă foarte bine, ca apoi să capitalizăm acest moment şi să facem noi scheme de contracte pentru diferență şi pentru celelalte tehnologii”, a punctat Sebastian Burduja.

Ordinul Ministrului Energiei şi anexele aferente schemei de ajutor de stat sub formă de contracte pentru diferență (CfD), destinate producției de energie electrică din surse regenerabile, respectiv energie eoliană onshore şi solară fotovoltaică, a fost publicat la începutul lunii septembrie în Monitorul Oficial.

De asemenea, au fost stabilite regulile procedurii de ofertare pentru prima licitație din acest program.

„Intrăm pe ultima sută de metri pentru lansarea primei licitații din cadrul schemei CfD, care va susține dezvoltarea de proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 500 MW şi proiecte eoliene onshore de 1.000 MW. Investitorii vor beneficia de un sprijin sub forma unui contract pentru diferență, care le va garanta un preț fix de vânzare a energiei electrice pentru o perioadă de 15 ani. Prețul va fi stabilit în urma unei licitații competitive, cu un prag maxim de pornire de 78 EUR/MWh pentru proiectele fotovoltaice şi 82 EUR/MWh pentru cele eoliene onshore. Invit cât mai mulți investitori să participe la această licitație şi să contribuie la transformarea sectorului energetic din România. Cu cât vom avea mai mulți ofertanți, cu atât vom reuşi să accelerăm schimbarea necesară pentru creşterea capacității de producție a energiei din surse regenerabile, la un cost competitiv. Reamintesc faptul că România este prima țară care a reuşit finanțarea schemei CfD din Fondul pentru Modernizare, obținând o sumă de 3 miliarde de euro în acest scop”, declara Burduja, citat într-un comunicat al ministerului.

Depunerea ofertelor în cadrul acestei prime scheme va avea loc la mijlocul lunii noiembrie, până la jumătatea lunii decembrie anticipându-se evaluarea ofertelor. Semnarea contractelor pentru prima licitație este aşteptată să se finalizeze până la sfârşitul acestui an.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *