Acasă » Interes general » Mediu » Eurostat: Exporturile UE de produse reciclabile au crescut semnificativ anul trecut

Eurostat: Exporturile UE de produse reciclabile au crescut semnificativ anul trecut

14 octombrie 2024
Interes general
energynomics

Punerea în aplicare a Mecanismului de redresare şi reziliență (MRR), elementul central al instrumentului de redresare al UE NextGenerationEU, se accelerează, stimulând continuarea progreselor în materie de reforme şi investiții în statele membre.

Se preconizează că până la sfârşitul anului 2024 vor fi plătite peste 300 de miliarde de euro din fondurile MRR, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

După cum reiese din al treilea raport anual al Comisiei privind MRR, Executivul comunitar sprijină statele membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare integrală şi la timp a planurilor naționale prin simplificarea proceselor şi a îmbunătățit atât transparența, cât şi mecanismele de protecție a intereselor financiare ale UE.

Cu un buget de 650 de miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi, MRR este un motor esențial al investițiilor şi reformelor ambițioase în toate statele membre, susținând inițiative care promovează tranziția verde şi digitală şi consolidează reziliența şi competitivitatea UE, conform Agerpres.

De la crearea sa, MRR a generat investiții în valoare de peste 82 de miliarde de euro care sprijină în mod direct întreprinderile. Sunt în curs peste 900 de reforme care vizează reducerea birocrației şi accelerarea proceselor operaționale, de exemplu pentru obținerea permiselor şi licențelor, ajutând industria UE să devină mai competitivă. Cu sprijinul MRR, s-au realizat economii la nivelul consumului de energie de 34 de milioane de megawați ore, peste 11,8 milioane de persoane au participat la programe de educație şi formare, iar 9,8 milioane de persoane au beneficiat de măsuri de protecție împotriva dezastrelor legate de climă.

Comisia, statele membre şi toate părțile interesate relevante, împreună cu Parlamentul European şi Consiliul, au colaborat îndeaproape pentru a obține aceste rezultate.

Punerea în aplicare şi plățile în cadrul MRR s-au accelerat după unele întârzieri înregistrate în 2023, legate în mare măsură de invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia, de inflația ridicată, de constrângerile în materie de aprovizionare şi de necesitatea adoptării capitolelor REPowerEU. Până în prezent, Consiliul a aprobat 26 de astfel de capitole, care oferă fonduri suplimentare pentru punerea în aplicare a unor reforme şi investiții menite să diversifice aprovizionarea cu energie a UE, să accelereze tranziția verde şi să sprijine gospodăriile vulnerabile.

Până în prezent, Comisia a primit 69 de cereri de plată din partea a 25 de state membre şi a plătit peste 267 de miliarde de euro, adică peste 40% din finanțarea disponibilă în cadrul MRR. Până la sfârşitul anului, se preconizează că vor fi plătite fonduri în valoare de peste 300 de miliarde de euro din MRR. Raportul prezintă în detaliu numeroase exemple legate de impactul tangibil şi pozitiv al progreselor din domeniul reformelor şi al investițiilor realizate în cadrul celor şase piloni de politică ai MRR asupra cetățenilor şi asupra întreprinderilor.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *