Acasă » Electricitate » Bazavan: România continuă să ofere resurse energetice de urgență Ucrainei

Bazavan: România continuă să ofere resurse energetice de urgență Ucrainei

15 octombrie 2024
Consumatori
energynomics

România va continua să ofere resurse energetice de urgență Ucrainei, însă există o problemă de capacitate şi interconectivitate, pentru că Europa, prin rețeaua sa de operatori energetici, are o capacitate de export către Ucraina de numai 1,7 GW, a declarat luni Adrian Bazavan, consilier pentru relații internaționale al ministrului Energiei.

„Ucraina are nevoie de ajutor de urgență pe termen scurt şi ajutor pe termen lung pentru reconstruirea unui sistem energetic mai rezilient. Când vorbim despre reconstrucția Ucrainei, nu vorbim numai despre sistemul energetic, să îl facem aşa cum a fost înainte de avariere, ci să-l facem mai bine. România va continua să ofere resurse energetice de urgență Ucrainei, dar avem o problemă de capacitate şi interconectivitate cu Ucraina, pentru că Europa, prin rețeaua sa de operatori energetici, are o capacitate de export către Ucraina de 1,7 GW, însă ne gândim să o sporim la 2 GW. Trebuie găsite soluții mult mai rapid”, a menționat Adrian Bazavan, conform Agerpres.

El a menționat că, înainte de război, pentru România sau pentru Ucraina nu a fost o prioritate să îşi conecteze sistemele energetice, aceasta fiind o vulnerabilitate care se observă acum.

„Noi avem o capacitate limitată atunci când vorbim despre energie electrică şi gaz. Pe termen lung, când avem în vizor reconstrucția Ucrainei, trebuie să sporim capacitatea de interconectivitate rapid. Ucraina este membru candidat la Uniunea Europeană. Noi sperăm să se alăture Uniunii cât mai repede şi atunci regulile pieței energetice vor fi aceleaşi şi pentru Ucraina”, a mai spus Adrian Bazavan.

Totodată, el a precizat că, pe 31 decembrie 2024, contractul de transport de gaz între Rusia şi Ucraina va expira şi nu va mai fi reînnoit.

„De aceea noi şi Republica Moldova trebuie să găsim căi de a furniza gaz Ucrainei prin gazoductul transbalcanic care duce gaz de la terminalele de GNL din Qatar şi din Europa de vest către Ucraina. Trebuie să depunem eforturi, astfel încât nici Ucraina şi nici Republica Moldova să nu facă frigul la iarnă. Trebuie să rămânem optimişti cu privire la viitor şi să acționăm foarte rapid, deoarece se apropie iarna”, a adăugat demnitarul.

Potrivit acestuia, 11 milioane de oameni din Ucraina ar putea fi strămutați din cauza iernii geroase, nu a războiului.

„Este datoria noastră morală de a sprijini Ucraina. Pe lângă această datorie morală pe care o avem, avem şi o datorie pragmatică, din punct de vedere al securității naționale, să susținem şi să ajutăm Ucraina. Ştim că se apropie iarna şi această veste este importantă, mai ales atunci când vorbim despre infrastructură energetică, iar Ucraina are deficit de energie pentru că Rusia a afectat peste jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei, atât producție, cât şi distribuție. Vorbim de gaz, vorbim de energie electrică, vorbim de energie termică şi, pe măsură ce se apropie iarna, aceste nevoi ale Ucrainei cresc. 11 milioane de oameni din Ucraina s-ar putea să ajungă să fie strămutați din cauza iernii geroase, nu din cauza războiului”, a adăugat Adrian Bazavan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *