Acasă » Interes general » Mediu » Elisei: România are nevoie de multe pompe de căldură în următorii ani pentru atingerea țintei de decarbonare

Elisei: România are nevoie de multe pompe de căldură în următorii ani pentru atingerea țintei de decarbonare

17 octombrie 2024
Interes general
energynomics

România are nevoie de foarte multe pompe de căldură în următorii ani pentru atingerea țintei de decarbonare pe sectorul de încălzire şi răcire, a declarat Sorin Elisei, director general în cadrul Ministerului Energiei, la un eveniment de specialitate.

“Pe partea de energie electrică începem să stăm bine. În 2030, România are o reducere de emisii în sectorul energetic față de 1990, de 87% – şi asta în mare parte este din “vina cărbunelui”, ca să zic aşa, a eliminării cărbunelui, aşa cum ne-am asumat țintele prin PNRR”, a menționat Sorin Elisei, citat de Financialintelligence.

În opinia sa, captarea şi stocarea carbonului ar putea fi un element pe care țara noastră ar putea să-l fructifice, mai degrabă offshore decât on-shore, dar şi o oportunitate care se leagă, de exemplu, direct de industria cimentului.

“Noi o să avem nevoie de foarte multe pompe de căldură în următorii ani ca să putem să ne facem ținta de decarbonare pe sectorul de încălzire şi răcire. Vedem cum alte țări au atras investiții în fabrici – şi spre asta cred că ar trebui să ne îndreptăm. Cum spunea şi domnul Fechet (ministrul Mediului, n.r.) despre investiția într-o fabrică de sticlă, ar trebui să mergem spre producătorii de tehnologii “net zero”. Partea de regenerabil pentru care s-au alocat miliarde şi miliarde de euro este pe un drum bun”, a adăugat Sorin Elisei.

Ministrul Mediului a menționat miercuri că, în prezent, se caută surse de finanțare la nivel guvernamental cu scopul de a atrage o investiție în România pentru procesarea sticlei, în condițiile în care industria sticlei este una cu valoarea adăugată mare, care presupune investiții şi costuri de operare foarte mari.

 

 

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *