Acasă » Electricitate » R. Toma: Oportunitățile de afaceri viitoare în sectorul energetic vor aborda impredictibilitătea surse;lor regenerabile

R. Toma: Oportunitățile de afaceri viitoare în sectorul energetic vor aborda impredictibilitătea surse;lor regenerabile

25 octombrie 2024
Electricitate
energynomics

Următoarele oportunități de afaceri în sectorul energetic românesc va fi reprezentat de managementul congestiilor, controlul tensiunii și managementul micro-rețelelor, infliențate de dezvoltarea surselor regenerabile de energie, crede Raul Toma, Managing Partner la EVOLVE Energy Management Solutions.

„Suntem foarte concentrați pe următoarea oportunitate de afaceri în România, între care flexibilitatea pentru TSO-uri, ceea ce înseamnă gestionarea congestiilor și controlul tensiunii. În plus, gestionarea microrețelelor este strâns legată de viitoarele comunități energetice”, a adăugat el la conferința „Abordare regională Istanbul: Cooperare pentru energie profitabilă”, organizată de Energynomics și Enexus Renewable Energy.

 

 

Raul Toma s-a referit la cele mai recente evoluții din cadrul de reglementare din România, cu peste 10 modificări considerate relevante în domenii precum noul regulament de racordare, contractele pentru diferențe – CfD, sau noile reguli de echilibrare. El a prezentat apoi modelul BESS dezvoltat de Evolve, pe baza căruia echipa a realizat mai multe scenarii de utilizare a bateriilor în diferite piețe și în situații de utilizare diverse.

„Nevoia de servicii de sistem va crește direct proporțional cu capacitățile de SRE instalate în orizontul 2030-2050”, a subliniat Raul Toma, iar „sistemele de stocare e energiei în baterii (BESS) trebuie analizate având în vedere multiple surse de venit printre care serviciile de sistem, compensarea dezechilibrelor, arbitrajul”. El a mai precizat că, în prezent, principalul competitor pe piața serviciilor de sistem este Hidroelectrica, dar se așteaptă ca pe măsură ce vor fi instalate tot mai multe echipamente de tip BESS concurența să crească. În același timp, hibridizarea parcurilor SRE va limita nevoia de servicii de sistem, deoarece compensarea dezechilibrelor se va face la sursă.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI RAUL TOMA

Evolve este parte a RomCapital Invest Holding, un grup care operează în 14 țări din Europa Centrală și de Est, precum și în Emiratele Arabe Unite, cu birouri în București, Atena și Chișinău. Evolve DEȚINE o capacitate instalată de peste 1,8 GWh în propriile sisteme de stocare a energiei. Grupul RomCapital Invest, cu o cifră de afaceri de 62 de milioane de euro în 2023, activează în patru direcții principale de business.

Conferința „Abordare Regională – Istanbul” a fost organizată de Energynomics și Enexus Renewable Energy, cu susținerea partenerilor noștri: Dentons, Electrica,  Elektra Renewable Support, Enexus Renewable Energy, Huawei, iNovat Energy Storage Solutions,  Photomate, Pomega Energy Storage Technologies, RomCapital Invest, Solar Today, Solpeg, STA Solar, Volt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *