Lumea se confruntă cu o „trilemă energetică” în timp ce încearcă să pună în aplicare tranziția energetică către obiectivele de emisii nete zero. Acest lucru înseamnă că țările trebuie să își diversifice sursele de energie, deoarece sursele regenerabile nu pot oferi singure o aprovizionare sigură. Astfel, gazele naturale sunt esențiale, a declarat Thomas Schulze, director de vânzări pentru producția de energie la Solar Turbines.
„Există vorba despre o trilemă. În primul rând, trebuie să diversificăm producția de energie. În al doilea rând, concentrarea pe o singură sursă de energie nu este o soluție – sursele regenerabile și centralele electrice pe gaz trebuie să lucreze în tandem. În al treilea rând, nevoile energetice ale României necesită soluții specifice, localizate, datorită dimensiunii țării și a diversității infrastructurii”, a spus el, cu ocazia conferinței „Digitalizare și eficiență energetică – Iași 2024”, organizate de Energynomics.
În plus, nicio țară nu se poate baza doar pe energia solară sau eoliană, deoarece sursele regenerabile nu reușesc să furnizeze energie constantă din cauza condițiilor meteorologice sau a fluctuațiilor sezoniere. În acest context, gazele naturale devin o soluție de rezervă esențială. Turbinele pe gaz sunt flexibile și pot crește rapid atunci când sursele regenerabile nu pot satisface cererea, asigurând o aprovizionare cu energie stabilă și sigură.
„Energiile regenerabile sunt un lucru bun, dar și gazul este un lucru bun. Pentru a rezolva această trilemă, avem nevoie de un mix care să includă surse regenerabile, dar care să se bazeze și pe gazele naturale pentru a furniza energie oricând și oriunde este nevoie. Micro-rețelele hibride sunt soluția. Energia solară și eoliană trebuie să fie susținute de turbine pe gaz, deoarece aceste sisteme sunt flexibile și pot îmbunătăți eficiența generală pe măsură ce România se îndepărtează de cărbune”, a adăugat Schulze.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI THOMAS SCHULZE
Solar Turbines a vândut deja 28 de turbine cu gaz în România, în principal către fabrici de hârtie, centrale de termoficare, industrii chimice și industrii de gaze naturale.
Conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Iași 2024” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR și cu sprijinul partenerilor: Datacor, Exim Banca Românească, Polytrade Global, Solar Turbines, UniCredit Bank, WALDEVAR.