Acasă » Electricitate » ADR NE va lansa un instrument financiar pentru firme, cu un buget de 158 milioane euro

ADR NE va lansa un instrument financiar pentru firme, cu un buget de 158 milioane euro

28 octombrie 2024
Digitalizare
energynomics

Agenția de Dezvoltare Nord-Est va lansa un instrument financiar dedicat finanțării proiectelor firmelor private, iar fondurile disponibile vor fi de 158 milioane de euro, a declarat Vasile Asandei, directorul Agenției de Dezvoltare Nord-Est.

„Se va derula prin bănci. Vom avea un intermediar, care poate fi Banca Europeană pentru Investiții sau Fondul de Garantare pentru IMM-uri, și acesta va selecta băncile în funcție de capacitatea și disponibilitatea lor”, a afirmat el, cu ocazia conferinței „Digitalizare și eficiență energetică – Iași 2024”, organizate de Energynomics.

 

 

În programul regional al Agenției pentru perioada 2021-2027 este prevăzută o alocare totală de 1,75 miliarde de euro în regiune, din care 38% va fi direcționată către proiecte de eficiență energetică și mediu. Totuși, în precedentul exercițiu financiar, ADR a avut solicitări pentru proiecte de eficiență energetică în clădiri de sub 1% din buget. În actualul exercițiu financiar, ADR Nord-Est se va concentra pe finanțarea creșterii eficienței energetice în clădirile publice.

„Prin programul nostru regional finanțăm, în principal, eficiența energetică în clădiri publice, transport verde, digitalizare, inovare, cercetare, lucruri absolut esențiale. Timpul în care putem absorbi fonduri europene este pe trecute. Pentru oamenii de afaceri, în lumea reală ai multe nevoi, ți le prioritizezi și cauți resurse. La fel și comunitățile și țările. Lucrăm prea individual. Ceilalți ne-o iau înainte la competitivitate, inovare, transfer tehnologic. Energia și mediul sunt două teme majore, alături de digitalizare. Sunt principalele probleme pe care ar trebui să le abordăm în viitor”, a mai spus Asandei.

Conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Iași 2024” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR și cu sprijinul partenerilor: Datacor, Exim Banca Românească, Polytrade Global, Solar Turbines, UniCredit Bank, WALDEVAR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *