Acasă » Opinii » Victor Grigorescu: Stabilitatea și claritatea reglementărilor sunt fundament pentru investițiile strategice

Victor Grigorescu: Stabilitatea și claritatea reglementărilor sunt fundament pentru investițiile strategice

25 octombrie 2024
Opinii
energynomics

Victor Grigorescu

 

Proiectele strategice și de mari dimensiuni de investiții în energie au o contribuție uriașă la stabilitatea economică și securitatea energetică a unei națiuni. România, prin resursele sale naturale și poziția geopolitică, are oportunitatea de a deveni un jucător cheie pe scena europeană și regională odată cu începerea exploatării proiectului Neptun Deep. Neptun Deep este proiectul cu cea mai mare anvergură tehnică și investițională dezvoltat de noi în platoul continental al Mării Negre, cu care facem un salt marcant în întărirea securității naționale nu doar pentru România, ci și pentru Europa Centrală și Balcani, cel puțin. Proiectul contribuie la reducerea dependenței energetice a României de importurile de gaz, în special din surse externe instabile, precum Rusia. Acest lucru devine și mai important în contextul geopolitic actual, marcat de conflictul de durată din Ucraina și de tensiunile din Republica Moldova, generate de referendumul privind aderarea la EU, tensiuni construite inclusiv pe eșafodul prețurilor mari la electricitate și gaze naturale.

Fără stabilitate politică și predictibilitate fiscală însă nu se poate! Astfel de proiecte strategice nu pot fi implementate cu succes într-un mediu caracterizat de incertitudine legislativă. Cadrul de reglementare trebuie să fie transparent, clar, și să ofere garanții pe termen lung investitorilor, atât români cât și străini. Să nu uităm că, înainte de orice, promotorii proiectului din Marea Neagra sunt companii listate la bursa din București în care au investit un număr semnificativ de cetățeni români, fie direct, fie prin intermediul fondurilor de pensii private din pilonul 2.

Modificările legislative legitime care afectează proiectul ar trebui puse în practică în urma unui proces de consultare reală, în colaborare cu toți actorii implicați – guvern, companii, și alți parteneri interesați. Astfel asigurăm nu doar o implementare eficientă a noilor măsuri, ci și o înțelegere clară din partea investitorilor a riscurilor și oportunităților. În caz contrar, investițiile cheie riscă să migreze către alte state din regiune sau către alte colțuri ale globului unde parteneriatele public privat au valoare dincolo de declarații, unde regimurile fiscale sunt mai atractive și stabile. România are deja exemple de eșecuri în atragerea investițiilor strategice, cum ar fi pierderea oportunității de a găzdui gigafabrici de baterii sau fabrici noi de automobile, care s-au orientat către țări cu cadru legislativ și fiscal mai favorabil. Este vital să învățăm din aceste greșeli și să ne asigurăm că proiecte de o importanță capitală beneficiază de un sprijin adecvat din partea statului.

Schimbările frecvente, anunțate sau nu, ale reglementărilor fiscale și lipsa de capacitatea a instituțiilor abilitatea de a oferi un răspuns convingător în chestiuni cheie cum ar fi considerentele de protecție a mediului sunt o vulnerabilitate în creștere pentru sectorul energetic românesc. Proiectele de amploare, inclusiv cel din Marea Neagră, riscă să devină din ce în ce mai riscante pentru investitori. Volatilitatea de care vorbeam poate duce la întârzieri în implementare sau chiar la abandonarea proiectelor, în detrimentul, în final, al tuturor cetățenilor României.

Conflictul din Ucraina a scos în evidență vulnerabilitățile Europei în ceea ce privește securitatea energetică, vulnerabilități transportate nemijlocit în arena politică, prin operațiuni complexe de manipulare electorală și exploatare a tensiunilor istorice. Investițiile în noi surse de energie autohtone sunt mai importante ca niciodată iar Neptun Deep poate juca un rol vital nu doar pentru România, dar și pentru toate statele din regiune care depind de gazele rusești pentru a-și alimenta sectorul industrial sau consumatorii casnici. Ar fi, de altfel, o greșeală să privim securitatea noastră decuplată de cea a vecinilor!

Proiectele precum Neptun Deep contribuie la stabilitate macroeconomică, la creșterea produsului intern brut și la atragerea de noi investiții în domenii conexe. Veniturile generate de exploatarea gazelor din Marea Neagră vor întări bugetul de stat, permițând României să-și reducă deficitul bugetar și să investească în alte proiecte strategice.

Astfel, stabilitatea politică, claritatea reglementărilor și un regim fiscal predictibil devin fundament pentru atragerea și menținerea investițiilor strategice majore, care contribuie la creșterea economică și la securitatea energetică a României și a regiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *