Acasă » Electricitate » EnergoBit poate modela gemenii digitali ai stațiilor electrice – până la 300 pe an

EnergoBit poate modela gemenii digitali ai stațiilor electrice – până la 300 pe an

4 noiembrie 2024
Digitalizare
energynomics

EnergoBit este în plină desfășurare a unei inițiative de digitalizare a infrastructurii energetice, iar aceasta are în centru crearea unui model “Digital Twin” al stațiilor electrice. Soluția a fost dezvoltată în parteneriat cu un producător de software din Germania, Primtech, explică Radu Tărău, Director Executiv EnergoBit Control Systems. “Am pornit de la probleme și de la provocări: în contextul trecerii de la generarea centralizată la surse descentralizate există o nevoie foarte mare de extindere și modernizare a rețelelor actuale”, iar forța de muncă este insuficientă.

Reprezentantul EnergoBit a invocat “paradoxul digital”, mai exact, “toată piața vorbește despre digitalizare, dar investițiile legate de digitalizare nu au avut eficiența scontată până acum”. Radu Tărău susține că echipa sa a reușit să depășească acest paradox și afirmă că EnergoBit are acum inginerii pregătiți să livreze și să utilizeze instrumentele necesare atât pentru proiectarea precisă a stațiilor greenfield (proiectate de la zero), cât și pentru digitalizarea stațiilor existente. “Oferim operatorilor de rețea un instrument modern de management și optimizare”, mai spune Radu Tărău.

Așadar, principalul motiv al inițiativei este adaptarea la schimbările din piața energetică, marcată de creșterea numărului de surse de energie descentralizate și de dificultate în atragerea și formarea inginerilor specializați. În contextul provocărilor resurselor umane și a limitărilor digitalizării tradiționale, modelul digital propus de EnergoBit permite operatorilor o abordare mai eficientă a proiectării și mentenanței infrastructurii electrice, cu posibilitatea de a crea și gestiona în format 3D copiile digitale ale stațiilor.

Acest geamăn digital este realizat prin scanarea și modelarea precisă a instalațiilor, simultan cu integrarea acestora cu bazele de date ale operatorilor. Astfel, utilizatorii beneficiază de un inventar digital exact al activelor și de un instrument versatil pentru simulări de siguranță, mentenanță preventivă și planificare, precum și pentru validarea rapidă a datelor de proiectare. Modelul 3D, odată realizat, poate accelera procesul de proiectare de până la 20 de ori, reduce semnificativ numărul vizitelor în teren și minimizează erorile de execuție. “Credem că putem deja să livrăm digitalizare la scară largă. Într-un an de zile putem să nă modelăm până la 300 de stații electrice și la care să adăugăm componentele relevante din bazele de date pe care majoritatea deținătorilor de active le au deja”, a explicat Radu Tărău.

După ani de zile în care industria IT a drenat forța de muncă tânără dinspre energie spre programare, tendința se poate inversa acum. “Proiectul a atras interesul tinerilor ingineri datorită integrării elementelor VR și 3D, care le oferă oportunități atractive în ingineria digitală”, a insistat Radu Tărău.

El a adăugat că EnergoBit integrează continuu feedbackul primit de la parteneri pentru a îmbunătăți modelul digital, adăugând noi funcționalități, cum ar fi integrarea rețelelor electrice sau date GIS, astfel încât să răspundă cerințelor moderne de sustenabilitate. “Noi avem convingerea că orice deținător de active energetice va avea de câștigat prin utilizarea acestui tipul ăsta de serviciu”, a concluzionat reprezentantul EnergoBit Control Systems.

Modelul “Digital Twin” al stațiilor electrice de la EnergoBit este răspunsul accesibil prin care poate fi susținută modernizarea accelerată a rețelelor energetice, la standarde de calitate și operativitate similare cu cele implementate în alte părți ale Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *