Investițiile în rețea, stocare și digitalizare sunt primordiale pentru perioada următoare, iar proiectele regenerabile au nevoie de colateral oferit inclusiv prin contracte bilaterale (PPA) și contracte pentru diferență (CfD) pentru a impulsiona tranziția energetică, au fost concluziile evenimentului PowerShift Summit 2024, organizat de principalele asociații ale industriei regenerabile – RWEA și RPIA.
„Avem nevoie de stocare, care este cea mai la îndemână în acest moment. Aceasta este obligatorie. Vom vedea dacă prosumatorii sunt dispuși să facă asta. Trebuie să convingem oamenii să face ceva în acest sens. Să stimulăm prosumatorii, să ne dăm seama că ei ne ajută și să nu îi speriem pe ceri care doresc să devină producători de energie”, a spus Andrei Manea, director executiv RPIA.
Deocamdată, însă, lucrurile se mișcă încet, mai ales în sectorul eolian. Liviu Gavrilă, vicepreședintele RWEA, spune că 2024 a fost un an destul de slab pentru industrie, cu excepția programului CfD. Iar volumul PPA-urilor semnate este încă destul de mic.
”Punând la o parte anul acesta, care este un eșec din punct de vedere eolian, cu excepția mult-așteptatului CfD – încă o dată, ne apropiem de 18 noiembrie și toată lumea are mari așteptări de la această licitație – în rest, într-adevăr, mare lucru nu este, în schimb, sunt niște planuri de construcție, sunt peste 500 MW contractate – ați văzut doar Vestas cât a anunțat deja – s-au început și parcuri de scală mare –cum este cel al PPC de la Vaslui, Rezolv, Eurowind, etc. Suntem în următoarea paradigmă: până în 2030 avem nevoie de 8-11 GW de energie eoliană, conform modelărilor”, a spus Liviu Gavrilă.
El susține că ritmul dezvoltărilor este foarte lent, iar investitorii au nevoie de predictibilitate legislativă și stabilitate. În plus, lucrările întârziate în prezent vor duce la o presiune uriașă pe ultima perioadă a intervalului 2020-2030, când vor exista presiuni și pe resurse financiare și umane și pe termenii agreați de dare în folosință.
”Intervenționismul are un cost uriaș. Iar în momentul în care ești într-o piață cuplată, iar tu îți creezi propria paradigmă, în loc să urmezi toți ce fac ceilalți din piață, pe urmă stai și te întrebi de ce ai prețurile pe care le ai”, a mai spus Liviu Gavrilă.