Cererea pentru soluții de eficientizare a consumului de energie în clădiri a crescut semnificativ în România, dar nu neapărat din grija față de mediu, ci din teama de costuri. Totodată, această piață va continua să crească accelerat, cel puțin până în 2030, a declarat Andreea Ghincea, Product Sales Specialist HVAC, ABB, cu ocazia conferinței „Digitalizare și eficiență energetică – Timișoara”, organizate de Energynomics.
„Cererea pentru astfel de soluții a crescut considerabil și continuă să crească. Până în 2030, cel puțin în România, vor exista foarte multe proiecte, deoarece în România sunt foarte multe echipamente vechi. Acest trend de eficientizare, care ar fi trebuit să vină mai devreme, nu s-a manifestat doar în România, ci și în Europa și la nivel global, și a fost transmis chiar și către cei mai mici consumatori finali. La utilizatorii finali se observă o schimbare de mentalitate; aceștia sunt mai receptivi la educare. Într-un fel, această eficientizare a venit din necesitate, nu neapărat din grija față de mediu, mai ales că știm cu toții de taxele care urmează să fie introduse”, a spus Ghincea.
DESCARCĂ PREZENTAREA ANDREEI GHINCEA
Potrivit datelor ABB, clădirile rezidențiale și comerciale consumă aproximativ 40% din energia globală, iar 85% din emisiile generate de clădiri se produc în timpul etapei de funcționare a unui imobil (restul fiind reprezentat de etapele de construcție și demolare). De asemenea, o parte considerabilă a consumului de energie al clădirilor este destinată încălzirii și răcirii, ceea ce înseamnă că îmbunătățirea eficienței energetice este esențială. Consumul sistemelor HVAC reprezintă, în medie, 50% din energia consumată de clădiri. Însă, din cauză că multe sisteme și clădiri sunt învechite și nu au un control strict, datele colectate din piață nu sunt întotdeauna precise.
Conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Timișoara” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CRC, Datacor, Elektra Renewable Support, MET Energy Romania, Nofar Energy, Polytrade Global, Volt, WALDEVAR Energy.