România depăşeşte Polonia la anumite criterii, iar despre acest lucru nu se vorbeşte în țară, a declarat, miercuri, directorul pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), Victoria Zinchuk, menționând că sunt mulți investitori care analizează România.
„Văd cu siguranță o schimbare în ceea ce priveşte realizarea a ceea ce România poate oferi. Şi apoi, când privim cifrele, când analizăm cu adevărat cifrele, cum țara recuperează decalaje acum în termeni de convergență, şi când facem comparații cu unele dintre țările UE, sunt foarte surprinsă, pentru că acum lucrăm la o nouă strategie de țară şi avem un nou diagnostic al țării care va fi disponibil publicului în curând. Îi întreb pe economiştii noştri: comparați România aici cu Cehia, Slovacia, Slovenia, dar ce ziceți de Polonia? Deci, de fapt, văd că România depăşeşte Polonia la anumite criterii, iar acest lucru este ceva despre care nu vorbim cu adevărat aici, în România. Spunem că România este o a doua Polonie, dar nu ne concentrăm pe faptul că sunt foarte mulți investitori care vin, care se uită la România, dar poate nu sunt încă pregătiți să investească. Desigur, faptul că ne aflăm într-un ciclu electoral este o situație naturală în care oamenii pot fi puțin mai reticenți, desigur, predictibilitatea rămâne o problemă, impozitarea este puțin probabil să revină la nivelurile de acum câțiva ani, dar, în acelaşi timp, investițiile guvernamentale de acum în infrastructură şi în sectorul transporturilor sunt destul de sigură că, în următorii câțiva ani, vor începe să dea rezultate”, a declarat Victoria Zinchuk, potrivit Agerpres.
Ea a menționat că instituția rămâne alături pentru a sprijini România şi va continua să investească în economia românească în limita unui miliard de euro pe an.
La rândul său, Alexandru Nazare, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, a declarat că investitorii care sunt prezenți în România sunt mulțumiți, însă capacitatea de a atrage noi investitori este încă scăzută.
„Avem un potențial fantastic. Bine, suntem total de acord, avem un potențial foarte bun de a deveni chiar mai mult decât a doua Polonie, pentru că avem anumite puncte forte, puncte forte diferite. Ceea ce ne lipseşte, şi aceasta este de fapt cea mai importantă chestiune, ne lipseşte ambiția. Trebuie să fim mult mai ambițioşi. Avem nevoie de o agendă strategică pentru investițiile directe străine şi avem nevoie de această agendă strategică ca prioritate în acțiunile guvernului, în sensul că este absolut necesar să avem acest „one-stop shop” pentru ISD, care să fie cu adevărat capabil să reacționeze în timp real, la viteza investitorului. Aşadar, aceasta este ceea ce trebuie să recuperăm. Administrația trebuie să regândească modul în care sunt atrase ISD, nu la nivelul funcționarului public, ci la nivelul investitorilor şi aici mai avem încă mult de recuperat”, a spus Alexandru Nazare.
Potrivit datelor BNR, investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat, în primele nouă luni ale acestui an, 5,362 miliarde euro, în creştere cu 3,69% față de cele 5,171 miliarde euro din perioada similară a anului trecut.