Miercuri a fost semnat un Acord de Intenție între compania românească Sinteza S.A. și gigantul internațional Lockheed Martin, pentru utilizarea tehnologiei GridStar Flow în producția de electrolit negativ pentru baterii de stocare pe termen lung.
Prin această colaborare, Sinteza S.A. va construi la Oradea o fabrică în valoare de 50 milioane de euro, care va produce anual 30.000 de tone de electrolit negativ. Proiectul susținut prin co-finanțare de 25 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va poziționa România în rândul liderilor europeni în domeniul bateriilor de stocare.
„Sunt încântat de perspectivele acestui nou parteneriat în România – primul nostru proiect în sectorul comercial și unul care ajută la realizarea planurilor privind emisiile ‘net zero’ în țară”, „GridStar Flow este o soluție de ultimă oră pentru securitatea energetică, un element cheie al nevoilor de apărare și securitate ale oricărei națiuni. Prin această nouă inițiativă, România poate deveni un lider regional în acest domeniu important al eficienței și securității energetice”, a declarat Raymond Piselli, Vicepreședinte pentru Afaceri Internaționale la Lockheed Martin.
Întrebat de Energynomics ce alte investiții majore are compania în România, Raymond Piselli a spus:
”Ne-am extins parteneriatul aici. La Aerostar (Bacău) lucrăm împrteună la sisteme Himars și la (elicopterele) Black Hawk și (avioanele) F16 și pentru C130, iar următoarea evoluție este, evident, (mentenața pentru avionul) F35. Așa că trebuie să lucrăm mult aici cu industria locală pentru ca infrastructura să sprijine asta, pentru că este un avion de luptă mai avansat, de generația a 5-a, iar infrastructura este foarte importantă”, a spus Raymond Piselli.
„Știți deja, pregătim piloți pentru întreaga regiune, aici, pentru F16, și din nou, cu cât facem mai mult aici, nu este ca și când vindem ceva și plecăm, ci de fiecare dată când facem ceva, creăm o nouă amprentă, o valoare economică mai mare și mai multe locuri de muncă”, a adăugat el. El a mai spus că Lockheed dorește să-și extindă prezența locală în cercetare și dezvoltare și că resursele umane de inginerie ale României sunt spectaculoase, iar costurile sunt foarte mici.
Noua unitate de la Oradea va produce electrolit negativ din 2026.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: “Sunt convins că România va deveni lider în Europa în producția de baterii, fiind deja unul dintre puținii producători din lume. Prin acest proiect, România atrage un investitor strategic american, cu o tehnologie de vârf, care nu depinde în niciun fel de importuri de materii prime din afara piețelor occidentale, într-un domeniu care crește exponențial la nivel global. Odată finalizată această investiție, țara noastră va avea un avantaj strategic în Uniunea Europeană în dezvoltarea noilor proiecte de energie regenerabilă.”