Centrele de date nu pot funcționa doar cu energie eoliană sau solară, dar România are potențial în zona de producție a energiei pentru a susține astfel de unități, a declarat Lucian Enaru, Country Manager la Schneider Electric.
„Schneider este implicată în peste 95% dintre centrele de date din România, care însă sunt de dimensiuni mici. Inteligența artificială (AI) este o tendință care vine peste noi”, a explicat Enaru, la conferința „Digitalizare și eficiență energetică – București” organizată de Energynomics împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR.
„Gândiți-vă la rata de adopție: internetului i-au luat șapte ani să ajungă la 100 de milioane de utilizatori, iar AI a avut nevoie de doar două luni. De asemenea, numărul echipamentelor IoT crește de șase ori. Toate aceste dezvoltări digitale implică un consum ridicat de energie, iar, în perioada următoare, doar consumul de energie asociat AI va crește consumul global cu 4%”, a explicat Enaru.
El a adăugat că lumea se află acum într-un impas, între criza energetică, pe de o parte, și provocările climatice, pe de altă parte.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI LUCIAN ENARU
„Suntem într-un punct critic, în care, dacă nu luăm atitudine, emisiile de carbon vor continua să crească. Schneider are un plan prin care, prin digitalizare, să eficientizeze consumul de energie,” a mai spus Enaru.
Conferința „Digitalizare și eficiență energetică – București” a fost organizată de Energynomics împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, cu sprijinul partenerilor noștri: Bonatti, Datacor, Elektra Renewable Support, Elvo, Enexus Renewable Energy, Generali, HBI Real Estate, Intesa Sanpaolo Bank, Keno Energy, Personnel Select, Polytrade Global, Prime Batteries Technology, Prysmian, Schneider Electric, SolarX Power, UniCredit Bank, VARD, WALDEVAR Energy, WEBUS 4 Energy.