România trebuie să acționeze decisiv pentru a reduce practicile oligopoliste din sectorul energetic și pentru a-și îmbunătăți infrastructura, a subliniat Excelența Sa Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadorul Italiei în România. Luând cuvântul în cadrul conferinței „Digitalizare și eficiență energetică – București” organizate de Energynomics împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, ambasadorul Mangoni a prezentat o viziune pentru o mai mare solidaritate europeană și cooperare regională în vederea combaterii volatilității prețurilor la energie și promovării inovării.
Ambasadorul Mangoni a subliniat rolul pe care autoritățile române trebuie să îl joace în încurajarea concurenței corecte pe piața energiei. „România ar putea acționa pentru a reduce practicile oligopoliste și pentru a îmbunătăți condițiile de concurență pe piața internă”, a declarat el, îndemnând factorii de decizie români să preia inițiativa. De asemenea, el a subliniat contribuția potențială a companiilor italiene la consolidarea infrastructurii energetice a României. „Companiile energetice italiene pot contribui la infrastructura de transport al energiei”, a remarcat el, semnalând disponibilitatea Italiei de a colabora cu România în acest domeniu critic.
Solidaritate pentru securitate energetică și stabilitate a prețurilor
Ambasadorul Mangoni a lăudat România, Grecia și Bulgaria pentru că au adus în atenția Consiliului European problema presantă a volatilității prețurilor la energie. Cu toate acestea, a recunoscut că există provocări persistente, în special reticența țărilor din Europa Centrală de a permite tranzitul de energie la prețuri accesibile către Europa de Sud-Est. „Nu este vorba doar de țările din Europa Centrală care nu permit tranzitul de energie la [prețuri] mai accesibile către sud-estul Europei, deoarece redirecționează energia către regiunile lor interne, unde avantajul economic […] este mai mare”, a explicat el.
În acest context, Mangoni a subliniat necesitatea unui răspuns european unit. „Consiliul European […] a arătat o viziune pozitivă a oportunităților, mai degrabă decât a punctelor critice, și nevoia clară de a însoți și de a canaliza eforturile și politicile naționale într-un cadru politic european robust și coerent […] construind o autentică uniune a energiei”, a spus el.
Abordare comună a provocărilor energetice
Observațiile lui Mangoni s-au referit și la provocările energetice geopolitice și strategice mai ample cu care se confruntă Europa. Reflectând asupra războiului din Ucraina, el a remarcat: „Suntem chemați să accelerăm decuplarea definitivă de sistemul energetic rusesc, în timp ce la frontierele noastre estice există un război care se joacă din nou pe terenul energetic”.
El a reiterat disponibilitatea Italiei de a colabora cu România și cu alți parteneri europeni în abordarea acestor provocări, declarând: „Suntem pregătiți și dispuși să cooperăm în diferite domenii […] pentru a ne angaja [în] provocările care ne așteaptă”.
Conferința „Digitalizare și eficiență energetică – București” a fost organizată de Energynomics împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, cu sprijinul partenerilor noștri: Bonatti, Datacor, Elektra Renewable Support, Elvo, Enexus Renewable Energy, Generali, HBI Real Estate, Intesa Sanpaolo Bank, Keno Energy, Personnel Select, Polytrade Global, Prime Batteries Technology, Prysmian, Schneider Electric, SolarX Power, UniCredit Bank, VARD, WALDEVAR Energy, WEBUS 4 Energy.