Curtea Constituțională din Germania a dat săptămâna trecută o decizie în favoarea unei politici guvernamentale care a cerut producătorilor de energie regenerabilă să cedeze veniturile în exces, pentru a ajuta la acoperirea creşterii costurilor la energie electrică în timpul crizei energetice din 2022/23, transmite Reuters.
Într-o acțiune în justiție, demarată de 22 de operatori de instalații de producție a energiei regenerabile, au fost contestate prevederile legii privind plafonarea prețului energiei electrice în Germania, care i-a obligat pe producători să transfere profiturile în exces generate de pe urma electricității vândute în perioada decembrie 2022-iunie 2023, conform Agerpres.
Fondurile au fost utilizate de autorități pentru plafonarea prețurilor la electricitate pentru gospodării şi companii, în ideea de a atenua creşterea semnificativă a prețurilor la energie, după debutul invaziei ruseşti în Ucraina şi perturbările apărute în exporturile de energie ale Rusiei spre Germania.
Reclamanții au susținut că măsurile au vizat în mod incorect producătorii de energie regenerabilă, în timp ce centralele pe gaze, care potrivit reclamanților au fost vinovate de creşterea prețurilor, au fost scutite de la taxa pe profiturile excepționale. De asemenea, reclamanții susțin că măsurile de sprijinire a consumatorilor ar fi trebuit finanțate prin mijloace cu un impact mai amplu la nivelul societății.
Decizia de joi a judecătorilor de la Curtea Constituțională înseamnă că Guvernul de la Berlin nu va mai fi obligat să returneze cele aproximativ 750-850 de milioane de euro către operatorii afectați, o veste bună pentru finanțele publice ale Germaniei, care sunt şi aşa supuse la presiuni.
Preşedintele Curții Constituționale a Germaniei, Stephan Harbarth, a declarat că această colectare a profiturilor excepționale „a fost justificată ca reacție la o situație excepțională pe piața de electricitate, care a apărut după debutul războiului din Ucraina, în luna februarie 2022”.