Ministerul Energiei a pus în consultare publică un nou program de investiții – Urban Up, de 150 de milioane de lei, destinat asociațiilor de proprietari în vederea instalării de panouri fotovoltaice pe blocuri, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Acesta a efectuat o vizită de lucru privind o soluție integrată de producție de energie electrică cu panouri fotovoltaice şi cu stocare în baterii, investiție realizată de către Grupul PPC România din fonduri private, pe acoperişul unui bloc de locuințe din Sectorul 6 al Capitalei.
„Ultimul anunț important … este punerea în consultare publică a unei noi inițiative, a unui nou program de investiții finanțat de Ministerul Energiei. Se numeşte Urban Up. (…) Este un program de 150 de milioane de lei, finanțat din bugetul Ministerului Energiei. Sunt eligibile asociațiile de proprietari, practic, blocurile, pentru a dezvolta sisteme similare cu cel pe care îl vedem astăzi aici”, a spus Burduja.
Adrian Vintilă, consilierul ministrului Energiei, a subliniat că este un proiect la care se lucrează de şase luni, iar valoarea nerambursabilă este de 100.000 lei pentru o asociație, potrivit Agerpres.
„Este un proiect la care lucrăm de şase luni de zile, pentru a demonta orice fel de altă discuție că de ce este el astăzi.(…) Ţinând cont de ceea ce vedem aici, de datele pe care o să le primim până la finalizarea proiectului, pentru că el se află în transparență publică şi avem nevoie să vedem nişte date, să primim nişte observații, în acest moment ne gândim să finanțăm un sistem minim eligibil de 10 kilowați putere instalată şi 50% stocare, iar valoarea nerambursabilă să fie 100.000 lei pentru asociație. Este un cost acoperitor din punctul din punctul nostru de vedere pentru o investiție ca aceasta. Asta înseamnă că la nivelul întregului buget putem să avem cel puțin 1.500 de blocuri care să beneficieze de astfel de de investiții după implementarea proiectului”, a explicat Vintilă.
El a subliniat că imediat după ce va fi aprobată Ordonanța în Guvern, vor urma documentele programatice, respectiv ghidul solicitantului, anexe.
„Noi ne dorim ca în luna martie, cel târziu, să putem să lansăm aplicarea proiectului. De ce luna martie? Pentru ca în perioada imediat următoare să înceapă evaluarea proiectelor şi implementarea, astfel încât în vară deja acoperişurile să poată să producă energia electrică”, a punctat Adrian Vintilă.
Consilierul ministrului Energiei a menționat că, la nivel de Bucureşti, există, din datele statistice, peste 15.000 de blocuri şi, dacă s-ar pune pe toate blocurile sisteme fotovoltaice, ținând cont de suprafață, capacitatea ar fi de peste 600 de megawați.
„Bineînțeles că e nerealist să ne gândim că o să instalăm 600 megawati pe blocurile din Bucureşti, dar potențialul maxim de 600 de megawați se traduce cu peste 800 de milioane de kilowați-oră energie verde”, a adăugat Adrian Vintilă.
Ministrul Energiei a precizat că programul va fi finanțat din bugetul ministerului, din „nişte bani puşi de o parte” din vânzarea certificatelor de CO2.