Acasă » Electricitate » Cristian Hubati (OMV Petrom): Dubla provocare a tranziției energetice

Cristian Hubati (OMV Petrom): Dubla provocare a tranziției energetice

9 decembrie 2024
Electricitate
energynomics

Cristian Hubati, membru al boardului OMV Petrom, a oferit o privire detaliată asupra progreselor și provocărilor din sectorul energetic, în cadrul Galei Energynomics Awards 2024. Discursul său a fost centrat pe importanța echilibrului între reziliența energetică și tranziția către surse mai curate de energie, în contextul transformărilor rapide din Europa.

 

 

„Dependența Europei de gazele din Rusia și conflictul din Ucraina au pus în prim-plan reziliența energetică. În același timp, tranziția verde ne aduce o provocare dublă: să asigurăm furnizarea continuă și sigură de energie, în timp ce avansăm către o energie mai curată,” a declarat Hubati.

El a punctat faptul că România și Europa sunt într-o poziție mai stabilă față de anii anteriori, datorită dezvoltării de noi proiecte energetice. „Situația a pus în prim-plan importanța producției de energie atât pentru noi ca țară, cât și pentru Europa. Proiectele noastre din ultimii ani, în special în regenerabile, nuclear și gaze naturale, au adus progrese semnificative.”

 

Strategia 2030: proiecte majore și angajamente concrete

Un element central al discursului a fost strategia OMV Petrom pentru 2030, axată pe diversificarea și sustenabilitatea portofoliului. Hubati a evidențiat proiectul Neptun Deep, o investiție esențială în producția de gaze naturale, care este în grafic pentru a începe forajul în 2025 și producția în 2027.

Totodată, compania avansează în dezvoltarea unui portofoliu de peste 2 GW în energie regenerabilă, extinderea rețelei de stații de încărcare pentru vehicule electrice – de la 800 în prezent la 5.000 până în 2030 – și construirea unei unități pentru producerea de carburanți sustenabili la Petrobrazi. „Această unitate ne va face primul producător de carburant sustenabil din această zonă a Europei,” a subliniat Hubati.

El a evidențiat și responsabilitatea industriei de a sprijini tranziția către un viitor sustenabil. „Avem o responsabilitate comună să oferim energie care susține economia, sprijină comunitățile și deschide drumul către un viitor mai bun. Nu este o sarcină ușoară, dar ambiția, colaborarea și inovația ne arată că totul este posibil,” a concluzionat el.

Cristian Hubati a încheiat cu un mesaj de încurajare pentru participanți, felicitându-i pentru realizările lor și reamintind importanța recunoașterii eforturilor din industrie. „Doresc să vă bucurați de această seară frumoasă și de recunoașterea realizărilor tuturor celor prezenți aici,” a transmis el.

 

CITEȘTE ȘI 12 premii pentru performanța în industria energetică la cea de-a XII-a ediție a Galei Energynomics

 

Gala Energynomics Awards 2024 s-a bucurat de susținerea și încrederea celor mai reputate instituții și asociații profesionale din domeniul energetic autohton.

Parteneri: ABB, Alive Capital, BayWa r.e, BCR, CRC Energy, Datacor, DRI, E- INFRA, Electrica Furnizare, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enery, Enevo Group, Enexus Renewable Energy, Evolve, Evryo, Exim Banca Românească, GoodWe, Huawei, KENO, Noark, Nofar Energy, Ogre, Onsolare, OX2,  Photomate, Polytrade Global, Pomega Energy Storage Technologies, Prime Batteries, ProCredit Bank, PPC, Romgaz, Renomia Gallagher, Rompetrol, Schneider Electric, SolaX Power, Transelectrica, Transgaz, Volt, Yeo, Waldevar, WTW Romania. Cu sprijinul Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Imsol, Kilian Paris, Obsentum, Sixt.

Partenerii strategici pentru ediția Energynomics Awards 2024 au fost ACCER, ACUE, AFEER, AHK, AIIR, CIGRE Romania, CNR-CME, CRE, EFdeN, EPG, FPE, HENRO, PATRES, RPIA, RWEA.

Partener de monitorizare: Klarmedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *