ENGIE România SA a obținut un împrumut de 90 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), ceea ce reprezintă un pas important în direcția îmbunătățirii peisajului energetic regenerabil al României. Finanțarea se aliniază cu obiectivele ambițioase de decarbonizare ale ENGIE și susține angajamentul său de a extinde capacitatea de energie regenerabilă în România. Proiectul reprezintă o parte esențială a cadrului de finanțare ecologică al grupului ENGIE.
Pachetul de finanțare va sprijini ENGIE România în refinanțarea achiziției proiectului eolian operațional Chirnogeni de 80 MW. Această mișcare, împreună cu un pachet de finanțare mai mare, permite ENGIE să investească în aproximativ 250 MW de capacitate regenerabilă până în 2028. Aceste inițiative sunt concepute pentru a avansa tranziția României către o energie mai curată și contribuie la obiectivul mai larg al grupului ENGIE de a atinge o capacitate regenerabilă de 1GW în România până în 2030.
Proiectul eolian Chirnogeni – finanțat inițial de BERD în 2012 – și-a menținut performanțele sociale și de mediu satisfăcătoare încă de la început, subliniază BERD.
Implicarea BERD se extinde dincolo de finanțare la inițiative de consultanță și de politică menite să îmbunătățească egalitatea de gen și practicile de nediscriminare în cadrul ENGIE România. Inițiativele se aliniază cu obiectivele interne ale ENGIE de a promova o forță de muncă diversă și incluzivă. Până la sfârșitul anului 2023, femeile reprezentau 31% din forța de muncă a companiei, cu 46% în funcții de conducere.
În mai 2024, ENGIE Romania a finalizat procesul de achiziție a parcului eolian operațional deținut anterior de Grupul EnerCap Capital Partners și EP Global Energy. Situat în localitatea Chirnogeni din județul Constanța, parcul eolian beneficiază de condițiile favorabile de vânt caracteristice regiunii și se estimează că va genera o producție netă anuală de aproximativ 180 GWh, echivalentul consumului de energie electrică a 90.000 de gospodării pe o perioadă de un an.
Investiția a marcat un moment important pentru ENGIE Romania, capacitatea totală instalată de producție de energie eoliană și solară în România atingând 202 MW. De asemenea, prin această nouă achiziție, compania aproape își va dubla capacitatea existentă de producție de energie eoliană și va contribui, alături de celelalte active de energie regenerabilă, la consolidarea poziției companiei în segmentul de producție de energie verde.
Grupul ENGIE Romania deține și operează 2 parcuri eoliene cu o capacitate totală de 98 MW, în județele Brăila și Galați, precum și 4 parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalată totală de 24 MW, în județele Arad, Buzău, Harghita și Teleorman.
În plus, în 2023, compania a luat decizia de investiție și a demarat construcția a două centrale solare de tip greenfield. Una dintre acestea este localizată în comuna Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, având o capacitate totală de 37,2 MWp, iar a doua, cu o capacitate instalată de 9,3 MWp, se află în Gemenele, județul Brăila, pe terenul unde ENGIE operează deja un parc eolian.