Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze din Europa (IOGP Europe) propune o inițiativă revoluționară de accelerare a implementării captării și stocării carbonului (CCS) în cadrul Uniunii Europene: înființarea unei „bănci europene pentru carbon”. Inițiativă, ancorată într-un mecanism competitiv de licitație a contractelor de carbon pentru diferență (CCfD), urmărește să reducă decalajul dintre costul captării CO2 și prețurile certificatelor de carbon în cadrul sistemului UE de comercializare a emisiilor (ETS). Stabilită pentru a mobiliza Fondul pentru inovare, banca pentru carbon ar putea deveni operațională încă din 2025.
Răspuns la obstacolele din calea proiectelor CCS
CCS este recunoscută pe scară largă ca fiind o tehnologie esențială pentru realizarea decarbonizării industriale. UE a stabilit obiective ambițioase în cadrul obiectivelor sale Green Deal, inclusiv captarea a 280 de milioane de tone de CO2 anual până în 2040 și 450 de milioane de tone până în 2050. Net Zero Industry Act (NZIA) stabilește, de asemenea, un obiectiv pe termen scurt de 50 de milioane de tone de capacitate de injectare a CO2 până în 2030. Cu toate acestea, lipsa unui model de afaceri viabil și barierele economice persistente au împiedicat progresul. Banca europeană pentru carbon își propune să abordeze aceste provocări prin promovarea unui scenariu comercial durabil pentru investițiile în CCS.
Cum ar funcționa Banca europeană pentru carbon
Banca pentru carbon ar urma să funcționeze prin intermediul unui mecanism competitiv de licitație, similar celui utilizat de Banca Europeană a Hidrogenului. Dezvoltatorii de proiecte ar licita pentru CCfD, indicând sprijinul financiar necesar pentru a acoperi diferența dintre costurile CCS și prețurile de pe piața carbonului. Plățile ar fi condiționate de captarea și stocarea verificată a CO2, asigurând responsabilitatea și stimulând soluțiile eficiente din punct de vedere al costurilor.
Patru beneficii cheie ale băncii pentru carbon
- Stimulente bazate pe piață: Mecanismul asigură licitații transparente și competitive, recompensând proiectele rentabile.
- Reducerea riscului investițiilor: Prin creșterea predictibilității financiare, banca de carbon ar reduce riscurile pentru dezvoltatorii de proiecte și încurajează investițiile private.
- Descoperirea prețului: Licitațiile competitive oferă informații valoroase cu privire la dinamica pieței, contribuind la elaborarea viitoarelor politici și strategii privind CCS.
- Proceduri mai simple: Sarcinile administrative reduse și termenele de evaluare mai scurte vor face mecanismul accesibil și eficient.
„Dacă nu stimulăm captarea CO2 pentru industriile strategice, nu vom decarboniza economia; vom dezindustrializa UE”, a subliniat François-Régis Mouton, director general al IOGP Europe. „Contractele pentru diferență au permis extinderea cu succes a proiectelor privind energia regenerabilă și hidrogenul. Banca europeană pentru carbon poate crea reacția lanțului valoric necesară pentru a accelera implementarea tehnologiile CCS începând cu 2025.”
Banca pentru carbon se inspiră din licitația pilot a Băncii pentru hidrogen, care a atras 132 de oferte pentru proiecte de hidrogen regenerabil între noiembrie 2023 și februarie 2024. Această abordare nu numai că a scos la iveală costuri neașteptat de scăzute, dar a oferit și informații valoroase despre piață. Se așteaptă ca aceleași principii să catalizeze piața emergentă a CCS, promovând inovarea și competitivitatea.
Banca CCS va completa Strategia UE de gestionare a emisiilor industriale de dioxid de carbon prin furnizarea de „venituri previzibile pentru dezvoltatorii de proiecte” prin mecanisme bazate pe piață. Prin mobilizarea veniturilor din licitațiile ETS și deblocarea capitalului privat, mecanismul urmărește alinierea obiectivelor economice și de mediu. Instrumentul ar trebui să permită cumulul cu alte surse de finanțare publică, care ar trebui să fie scăzute din valoarea cererii, ca măsură de asigurare a unor condiții de concurență echitabile și de garantare a unei concurențe loiale între ofertanți.
Mecanismul ar trebui să urmeze principiul subliniat de Comisia Europeană în Comunicarea privind Banca Europeană a Hidrogenului16 al „licitațiilor ca serviciu” pentru statele membre. Desfășurarea unei licitații unice la nivelul UE ar garanta alocarea de fonduri pentru cele mai competitive proiecte, mai întâi din bugetul Fondului pentru Inovare și apoi din cel al statelor membre. Această abordare deschisă ar permite statelor membre doritoare să participe activ la punerea în aplicare a proiectelor suplimentare, reducând în același timp sarcina administrativă generală.
Prin combinarea acțiunilor la nivelul statelor membre și al Comisiei – și prin stabilirea unei căi stabile pentru licitațiile CCfD – UE va oferi un cadru oportun pentru dezvoltarea lanțului valoric al CO2, permițând industriei să se decarbonizeze într-un mod rentabil, promovând competitivitatea prin evitarea dezindustrializării, menținând poziția de lider mondial a Europei în domeniul tehnologiilor verzi.
DESCARCĂ DOCUMENTUL DE POZIȚIE AL IOGP
Pe măsură ce UE se străduiește să echilibreze competitivitatea industrială cu decarbonizarea, Banca europeană CCS reprezintă un pas înainte esențial. Prin reducerea riscului investițiilor și promovarea unui lanț valoric sustenabil al CCS, această inițiativă are potențialul de a poziționa Europa ca lider mondial în gestionarea industrială a carbonului.
Pentru o explorare detaliată a propunerii privind banca CCS, ascultați podcastul dedicat, disponibil pe Spotify și YouTube, sau accesați harta proiectelor de stocare a CO2 ale IOGP Europe și alte documente relevante. Împreună, aceste resurse conturează o strategie cuprinzătoare pentru extinderea CSC și atingerea obiectivelor climatice ale Europei.