Plenul Parlamentului a aprobat programul de guvernare şi a validat Cabinetului Ciolacu 2, cu 240 de voturi favorabile, din 450 de parlamentari prezenți, reprezentând o majoritate fragilă. Noul Executiv este alcătuit din 16 ministere în care se regăsesc mulți dintre membrii echipei guvernamentale anterioare.
- Ministrul Finanțelor – Tanczos Barna (UDMR)
- Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației – Cseke Attila (UDMR)
- Ministrul Energiei – Sebastian Burduja (PNL)
- Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Mircea Fechet (PNL)
- Ministrul Afacerilor Externe – Emil Hurezeanu (PNL)
- Ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene – Marcel Boloș (PNL)
- Ministrul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu (PNL)
- Ministrul Educației şi Cercetării – Daniel David (PNL)
- Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului – Bogdan Ivan (PSD)
- Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu (PSD)
- Ministrul Justiției – Radu Marinescu (PSD)
- Ministrul Apărării Naționale – Angel Tîlvăr (PSD)
- Ministrul Culturii – Natalia Intotero (PSD)
- Ministrul Sănătății – Alexandru Rafila (PSD)
- Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu (PSD)
- Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarității Sociale – Simona Bucura Oprescu (PSD)
În discursul de prezentare a programului de guvernare, Prim-ministrul desemnat Marcel Ciolacu a susținut că prioritară este formarea unui guvern deplin funcțional. “Acesta este cel mai așteptat și puternic semnal pentru investitori, pentru partenerii externi și pentru economia românească.” Al doilea obiectiv major al acestui Cabinet este organizarea rapidă a alegerilor prezidențiale, în siguranță deplină şi transparență totală, a continuat Marcel Ciolacu. Premierul a mai afirmat că, pe termen mediu, prioritatea noului Guvern este să refacă structura economică şi socială a comunității şi să pună la baza acestui proces respectul pentru munca fiecăruia şi, mai ales, pentru modul în care este cheltuit banul public.
Menținerea în structura guvernamentală a unui minister dedicat energiei răspunde apelurilor lansate de numeroase voci din industrie. Totodată, păstrarea la conducere a echipei lui Sebastian Burduja, conferă continuitate politicilor publice și schemelor de sprijin lansate sau aflate în dezvoltare. În programul de guvernare făcut public, apar 112 idei, unele foarte generale (“Eficiență energetică și modernizarea infrastructurii”), altele foarte punctuale (“Înscrierea României în AIB pentru certificarea europeană a garanțiilor de origine”). Introducerea unui mecanism privind dereglementarea pieței de energie și protejarea consumatorilor și reducerea sărăciei energetice sunt descrise în detaliu în 16 fraze, mai concret decât fusese expus anterior.
Cabinetul Ciolacu 2 este susținut în parlament de coaliția alcătuită din PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale alele decât cea maghiară.
După votul de învestitură oferit de plenul Parlamentului, miniștrii vor depune jurământul la Palatul Cotroceni.