Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » John Knapp: Fără stabilitate în reglementare, investițiile din Marea Neagră nu se vor realiza

John Knapp: Fără stabilitate în reglementare, investițiile din Marea Neagră nu se vor realiza

energynomics

Acesta este transcriptul mesajului transmis de John Knapp, Managing Director al subsidiarei ExxonMobil din România și Președinte al Asociației Române a Concesionarilor din Marea Neagră (RBSTA), cu prilejul Energy Strategy Summit, desfășurat pe 4 Iunie la Palatul Cantacuzino din Bușteni.

Bună dimineața. Vă mulțumesc pentru posibilitatea de a exprima observațiile ExxonMobil cu privire la strategia națională de energie, la potențialul României în domeniul petrol și gaze, precum și cu privire la importanța unei politici pe termen lung atunci când se iau decizii care afectează această industrie. Cred că se poate compara o strategie cu o poveste, iar unele povești sunt construite de la început și începi să adaugi capitol, povestea evoluează, se dezvoltă și apoi la sfârșit, deseori, avem parte de o surpriză.

Acum, o strategie este un alt fel de poveste, unde trebuie să te gândești la cum va arăta sfârșitul, pe măsură ce începi construirea strategiei. Acest lucru este important pentru noi în România acum, pentru că pe măsură ce strategia energetică este concepută avem cu adevărat nevoie să fie gândit despre cum ne dorim să arate finalul.

Din tot ceea ce am auzit până acum în această dimineață, în mod clar există o dorință de a crește producția internă din România și utilizarea resurselor indigene. Pentru a aborda această chestiune aș vrea să fac un rezumat al rolului investitorilor implicați în activitățile de explorare offshore și unele dintre provocările asociate cu dezvoltarea acestor noi resurse energetice.

În afacerile cu petrol și gaze, incertitudinea este parte din realitatea pe care o avem de confruntat. Puteți argumenta dacă acesta e un lucru de dorit sau nu, dar realitatea este că, într-o afacere pe termen lung ca aceasta, trebuie să recunoaștem că există unele certitudini și trebuie să fim în măsură să gestionăm multele incertitudini. Ăsta e un factor important în dezvoltarea energiei fiabile și accesibile, un obiectiv important pentru o strategie energetică de succes. Concesionarii din Marea Neagră cred că sectorul românesc al Mării Negre este o zonă promițătoare și încurajatoare, dar există încă o mulțime de probleme cu care se confruntă investitorii și dezvoltatorii centrali în aceste resurse.

Este important de subliniat faptul că aceste proiecte potențiale în offshore sunt foarte complexe și caracterizate printr-un număr de provocări specifice care trebuie să fie recunoscute. În primul rând, deși România are o industrie onshore bine dezvoltată și o istorie bogată în dezvoltarea de petrol și gaze, sectorul offshore este încă în curs de dezvoltare, cu multă incertitudine, și resursele care sunt acolo au potențial care ar putea fi dezvoltat.

În 12 explorări în derulare investitorii sunt cei care își asumă toate riscurile și absorb toate costurile fazei. Explorarea poate dura de la 10 la 15 ani pentru a evalua pe deplin dacă aceste resurse pot fi dezvoltate pe deplin.

Al doilea punct pe care vreau să-l menționez este că aceste investiții offshore implică tehnologie de ultimă oră și de aceea sunt scumpe. României i se adaugă complexitatea adăugat că se află într-o zonă dificilă geografic, unde accesul este limitat de strâmtorea Bosfor; echipamentul care este necesar pentru a face lucrările trebuie să fie adus și imobilizat prin acea zonă, iar costul crește.

În plus, în prezent nu există infrastructură pentru offshore, care ar trebui să fie construită de investitori. Aceștia au nevoie de certitudini pe termen lung și au nevoie de un mediu de reglementare stabil și competitiv, care să dureze pe toată perioada de aplicare a acestor proiecte planificate pe mai multe decade. Fără stabilitate în reglementare aceste investiții nu se vor realiza. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu autoritățile române pe marginea necesarului de îndeplinit pentru a ajuta la dezvoltarea Mării Negre și credem că strategia energetică a România va avea de câștigat din această cooperare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *