Acesta este transcriptul mesajului transmis de Daniel Apostol, Secretar General al asociației petroliere ROPEPCA, cu prilejul Energy Strategy Summit, desfășurat pe 4 Iunie la Palatul Cantacuzino din Bușteni.
Sunt multe de spus în topicul propus astăzi, daţi-mi voie doar să vă reamintesc câteva idei care definesc contextul actual şi câteva principii pe care eu le consider obligatorii de lucru, care sunt declinate, consecinţe a acestui context. Avem un conflict în desfăşurare în proximitatea României şi în proximitatea Mării Negre, adică în jurul unui bazin cu potenţial extrem de mare în ceea ce priveşte exploatarea de hidrocarburi.
Avem un rol major al resurselor energetice prezent în relaţiile Uniunea Europeană – Rusia, Ucraina – Rusia, avem un deziderat naţional de a ne menţine o poziţie favorabilă, poate chiar de independenţă energetică, asta doar prin continuarea investiţiilor.
Avem însă şi un risc politic, pentru că investițiile nu vor continua sau nu vor fi atrase decât dacă avem un cadru legislativ de reglementare bun şi fiscalitate care să întrunească acea calitate expusă de toţi antevorbitorii mei de atractivitate investiţională.
De aceea aş reaminti şi aş saluta faptul că domnul preşedinte Duţu (Gheorghe Duțu, președinte ANRM – n.r.) a anunţat aici că realizarea unui nou cadru legislativ se va face ţinându-se cont că trebuie să fie mai permisiv, eu zic mai prietenos cu afacerile şi mai predictibil. Adesea oamenii de afaceri au cerut predictibilitatea sistemului şi mai salut şi faptul că în discuţiile pe care le poartă domnul preşedinte împreună cu reprezentanţii industriei pentru noul sistem de redevenţe, spune domnia sa, trebuie să asigure un echilibru între atractivitatea pentru investitori şi pentru veniturile la buget.
Principiile la care făceam referire, declinate din contextul pe care mi-am permis să vi-l reamintesc, Guvernul a mai anunţat în câteva rânduri modificarea sistemului de redevenţe. Ne aşteptăm să ţină cont de context şi în acest context să trateze cu seriozitate subiectul, pentru că investitorii nu vor continua, nu vor veni, dacă nu se asigură un cadru predictibil, şi ştiţi foarte bine că investiţiile în sector se fac simţite economic după o perioadă de timp mult mai lungă, nu imediat. ANRM a anunţat că pregăteşte o nouă rundă de concesiuni, pentru cei care vor veni să solicite aceste concesiuni este esenţial sistemul de la care se pleacă, predictibilitatea.
Subiectul este de maxim interes pentru siguranţa naţională şi din punctul de vedere al dezvoltării economice. Artur (Artur Stratan, președinte ROPEPCA – n.r.) anunţă aici aproape 20.000 de locuri de muncă create de industria de petrol și gaze. La 20.000 de locuri de muncă directe, dacă ne uităm la factorul de multiplicare în lanţul economic, ajungem undeva la 100.000 de locuri de muncă, gândiţi-vă la toţi furnizorii de produse şi servicii, pe lanţ.
Este o industrie care are un impact extrem de serios economic, de aceea cred că trebuie evitat populismul, există un risc de discurs populist în ceea ce urmează pentru că este foarte uşor să vorbeşti şi vom avea ocazia să vedem mulţi politicieni vorbind despre câţi bani trebuie atraşi la bugetul de stat şi uitând să vorbească despre câţi bani are nevoie sectorul să investească pentru a trăi.
Vă mulţumesc.